Nieuws

Miljoenenboete voor Deloitte in Brazilië

De Braziliaanse tak van Deloitte heeft een boete van acht miljoen dollar gekregen wegens ondeugdelijke controles en pogingen om schendingen van beroepsregels te verdoezelen. Dat meldt de website Economia.

De miljoenenboete voor Deloitte Touche Tohmatsu Auditores Independentes is de hoogste die ooit door de Braziliaanse divisie van toezichthouder Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) is opgelegd. Ook worden twaalf oud-Deloitte partners en andere betrokkenen bestraft. Een voormalige verantwoordelijk partner wordt bovendien aangeklaagd voor het vanuit Deloitte afgeven van nadrukkelijk ondeugdelijke verklaringen.

Deloitte Brazilië heeft inmiddels toegegeven dat het niet heeft voldaan aan de kwaliteitsstandaarden voor accountantscontroles en ook niet wilde meewerken met het onderzoek daarnaar vanuit de PCAOB. Volgens de toezichthouder is een dergelijke bekentenis niet eerder gedaan. De schendingen behoren tot de 'ernstigste ooit ontdekt' en zijn een duidelijk bewijs van veronachtzaming van het naleven van beroepsregels, aldus de PCAOB.

De ondeugdelijke verklaringen hebben betrekking op de jaarrekening over 2010 van een Braziliaanse luchtvaartmaatschappij. Toen de PCAOB hiernaar onderzoek instelde werden door Deloitte misleidende documenten verstrekt en legden meerdere partners onder ede valse verklaringen af, om het onderzoek te frustreren.

Naast de oplegde boete van acht miljoen dollar heeft Deloitte Brazilië inmiddels ingestemd met maatregelen om het systeem van kwaliteitsborging te verbeteren en onafhankelijke monitoring in te stellen. Volgens een woordvoerder heeft de nieuwe leiding van de Braziliaanse tak van Deloitte sinds haar aantreden per 1 juni 2016 hard gewerkt om aan professionele standaarden te voldoen en heeft de organisatie ‘het volste vertrouwen in de kwaliteit van onze audits’.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.