Nieuws

Brief NBA afrekening zorgkosten jaarrekening 2015

De NBA pleit voor het opstellen van overeenkomsten tussen gemeenten en zorginstellingen om tot een finale afrekening van zorgkosten over 2015 te komen. Zulke 'finale afreken-overeenkomsten' moeten bestaande contracten vervangen en zekerheid geven in de keten.

Dat adviseert de beroepsorganisatie in een open brief aan gemeenteraden, colleges van B&W en besturen van zorginstellingen.

De oorspronkelijke contractafspraken tussen gemeenten en zorgaanbieders in het sociaal domein zijn vaak te complex en zorgen in de praktijk voor veel administratieve problemen. Om zeker te stellen dat gedeclareerde zorg terecht is geleverd heeft een gemeente gegevens nodig over individuele cliënten, de aard van de zorg en de naleving van contractuele verplichtingen. Maar de informatie uitwisseling tussen zorgaanbieders en gemeenten verloopt traag.

Controleverklaring

Lokale productieverantwoordingen van zorginstellingen kunnen niet tijdig voorzien worden van de benodigde controleverklaring van een accountant. Het aantal verantwoordingen en controles die door gemeenten gevraagd worden is te groot en te complex. Dit maakt het moeilijk voor beide partijen om tijdig de jaarrekening over 2015 op te stellen en te laten controleren door de accountant. Bij zorgaanbieders kan het ontbreken van een goedkeurende verklaring gevolgen hebben voor hun bankfinanciering.

Voorkeur afrekenscenario's

De NBA schetst vijf scenario’s om tot afhandeling van de maatwerkcontracten over 2015 te komen, maar heeft een nadrukkelijke voorkeur voor het 'afrekenscenario'. Dit biedt zekerheid over de getrouwheid van zorgbestedingen en geeft minder administratieve lasten dan de oorspronkelijke lokale maatwerkafspraken.

Persoonsgebonden budget

Ook de verantwoording van de persoonsgebonden budgetten (PGB's) door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) levert problemen op. De NBA adviseert gemeenten om bij PGB's tussentijds zoveel mogelijk informatie voor de eigen basisregistratie met de SVB af te stemmen.

Afstemming afrekening

Gemeenten moeten op korte termijn, in overleg met de zorgaanbieders, een keuze maken rondom scenario's en planning van het jaarrekeningtraject, aldus de NBA. Na tijdige afrekening kunnen de jaarrekeningen over 2015 worden opgesteld, gecontroleerd en behandeld in de besturen.

Het afrekenscenario is eind 2015 door de NBA besproken met de ministeries van BZK, VWS en Financiën en de VNG. De VNG heeft het scenario aanbevolen aan haar leden. Voor zowel de verantwoording van contracten als de PGB's in de jaarrekening van gemeenten zijn inmiddels handreikingen opgesteld.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.