Fiscaal dienstverleners bezorgd over Idensys en B2
De gezamenlijke koepelorganisaties van fiscaal dienstverleners zijn bezorgd over de ontwikkeling van Idensys en wijzen op tekortkomingen in het B2-machtigingssysteem.
Dat blijkt uit een gezamenlijke brief die de organisaties hebben gestuurd aan het ministerie van Financiën. De organisaties leggen uit dat zij op grote schaal communiceren op digitale wijze met de Belastingdienst op basis van SBR, en dat zij al sinds het begin van de jaren negentig meewerken aan het ontwerpen, testen en onderhouden van de digitale systemen die gebruikt worden voor de communicatie tussen de Belastingdienst en fiscaal dienstverleners. De ontwikkeling van Idensys (voorheen eID) zou echter vooral buiten de organisaties om plaatsvinden.
"De vertegenwoordigende becon-organisaties voelen zich weinig betrokken bij de ontwikkeling van Idensys. Vooralsnog is ons onduidelijk in welk tempo en in welke richting Idensys zich gaat ontwikkelen. Daardoor bestaat het risico dat een stelsel wordt ontwikkeld dat niet aansluit bij de bestaande digitale infrastructuur en niet aansluit bij de (gezamenlijke) wensen van fiscaal dienstverleners en de Belastingdienst en wellicht andere overheidsdiensten", aldus de organisaties.
Tekortkomingen B2-machtigingssysteem
De organisaties vragen ook nadrukkelijk aandacht voor problemen met het bestaande B2-machtigingssysteem. Bij de ontwikkeling van dat systeem was de verwachting dat Idensys binnen afzienbare tijd zou worden ingevoerd en daarom is toen besloten het B2-machtigingssyteem niet volledig uit te ontwikkelen, waardoor het systeem nu meerdere tekortkomingen vertoont die "leiden tot onnodig extra werk en dus tot onnodige administratieve lasten voor zowel fiscaal dienstverleners als de Belastingdienst (en daarmee tot extra kosten voor de belastingplichtige)".
De koepelorganisaties willen daarom dat er extra budget wordt vrijgemaakt om de problemen met het systeem op te lossen, omdat implementatie van Idensys op korte termijn "niet realistisch" is. "Gelet op de besparingen die daarmee kunnen worden gerealiseerd, lijkt het ons mogelijk dat deze aanpassingen zich snel terugverdienen."
Gerelateerd

Grensregio pleit voor duurzame belastingafspraken grenswerkers
Nederland moet betere afspraken maken over het heffen van belasting bij mensen die vanuit huis voor bedrijven over de grens werken.

OESO kritisch over belastingstelsel en klimaatplannen Nederland
Het Nederlandse belastingstelsel is nodeloos ingewikkeld. Zo werkt het ongelijkheid in de hand, meent de denktank. Verder zijn de klimaatplannen van de Nederlandse...

Belastingadviseurs pleiten voor invoering constitutionele toetsing
De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) pleit na onderzoek voor invoering van constitutionele toetsing in Nederland. Dat vraagt om wijziging van de Grondwet.

CPB: pas op met belastingmaatregelen om gedrag te sturen
De overheid moet spaarzamer gebruikmaken van belastingmaatregelen om het gedrag van burgers en bedrijven te sturen. Deze instrumenten zijn vaak nodeloos ingewikkeld...

Internetconsultatie over fiscale regelingen gestart
Het kabinet is een internetconsultatie gestart over de aanpak van fiscale regelingen. Reageren kan tot en met 9 april.