Nieuws

'Mogelijkheden om controle-eisen te verzachten zeer beperkt'

Het is niet mogelijk om controle-eisen te verzachten om zo de administratieve problemen op te lossen die zijn ontstaan bij gemeenten en zorgaanbieders door de decentralisering van de zorg.

Dat zegt staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in antwoorden op Kamervragen van Kamerlid Mona Keijzer (CDA). Keijzer stelde haar vragen naar aanleiding van berichtgeving dat honderden zorginstellingen dreigen geen goedkeuring te krijgen van de jaarrekening.

Van Rijn zegt dat het juridisch gezien moeilijk is om iets aan de controle-eisen te doen. "De wijze waarop de accountant zijn werkzaamheden verricht, is vastgelegd in (internationale) regelgeving en nader uitgewerkt in algemeen geldende standaarden. De marges om binnen dit juridisch kader controle-eisen te verzachten zijn uiterst beperkt. In de gesprekken die tussen de ministeries van BZK, Financiën, VWS, de VNG en de NBA zijn gevoerd is de optie verkend om de door de accountant geconstateerde onzekerheden of fouten ten aanzien van de rechtmatigheid van uitgaven Wmo 2015 en Jeugdwet niet te laten doorwerken in het oordeel. Ook dat kan alleen door aanpassing van regelgeving namelijk door een wijziging van het Besluit accountantscontrole decentrale overheden (Bado).

Omdat een dergelijke wijziging afbreuk doet aan de gewenste transparantie naar de gemeenteraad, de verschillende uitgangsposities van gemeenten miskent en bovendien juridisch en uitvoeringstechnisch complex is heeft de minister van BZK, in lijn met het vigerende kabinetsbeleid, geen wijzigingen voorgesteld."

Gevolgen

Volgens Van Rijn is het ook niet mogelijk om in zijn algemeenheid aan te geven wat de gevolgen zijn als zorgaanbieders geen goedkeurende accountantsverklaring krijgen bij de jaarrekening. "Accountantsverklaringen kunnen een rol spelen bij de financieringsafspraken, waarbij uiteraard de concrete inhoud van het accountantsoordeel van belang is. Ook kan het voor zorgaanbieders lastiger worden nieuwe contracten met gemeenten te sluiten voor het leveren van zorg en ondersteuning. In mijn antwoord op vraag 2 heb ik de mogelijkheden geschetst die aanbieders en gemeenten alsnog ter beschikking staan om eventuele rechtmatigheidproblematiek te reduceren."

Rechtmatigheidsoordelen accepteren

Op de vraag wat de staatssecretaris gaat doen om te bereiken dat accountants elkaars rechtmatigheidsoordelen respecteren, zegt Van Rijn dat er in zo'n geval twee situaties zijn te onderscheiden: bij uitbesteding door gemeenten van taken aan uitvoeringsorganisaties, en bij de uitvoering door zorgaanbieders van zorgopdrachten van de gemeenten. In het eerste geval verwijst de staatssecretaris door naar NBA-handreiking 1122.

Voor het tweede geval zullen er in bepaalde gevallen aanvullende controles moeten worden uitgevoerd, omdat een accountantscontrole op het niveau van de zorgaanbieder niet automatisch toereikend is voor alle gemeenten waarvoor deze aanbieder opdrachten heeft uitgevoerd.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.