Nieuws

Gezamenlijke oplossing VNG en NBA voor controle sociaal domein 2015

De financiële verantwoording in het sociaal domein over 2015 blijft aandacht vragen. Het later beschikbaar komen van verantwoordingsinformatie vanuit de SVB leidt tot zorgen bij gemeenten. De VNG en NBA presenteren gezamenlijk een voor alle partijen werkzame oplossing.

De verantwoordingsinformatie met controleverklaring vanuit de SVB en een aantal zorgaanbieders komt later beschikbaar dan de eerder gedachte datum van 1 april. Het niet halen van deze termijn leidt tot zorgen bij gemeenten.

VNG, Rijk en NBA hebben overlegd hoe met de ontstane situatie om te gaan en vonden een voor alle partijen werkzame oplossing. In een gezamenlijke brief informeren VNG en NBA gemeenten hier uitgebreid over.

Uitgangspunten

Uitgangspunt is dat de wettelijke datum van 15 juli voor het zenden van de jaarrekening, inclusief de SiSa-bijlage, met controleverklaring aan GS en BZK een harde datum is. Daarnaast moeten gemeente en gemeenschappelijke regeling aan het BBV voldoen en de accountant aan accountantsregelgeving.

Accountants en gemeenten moeten samen bepalen hoe aan deze regelgeving en de daaruit voortvloeiende inspanningsverplichtingen zo goed mogelijk kan worden voldaan in relatie tot de datum van 15 juli. Uitgangspunten daarbij zijn lokaal maatwerk en 'wachten, tenzij'.

Afwegingen

Zoals gemeld in de VNG-brief van 18 februari vraagt een en ander om een aantal afwegingen van betrokkenen.

  • De gemeente kan ervoor kiezen om te wachten met de raadsbehandeling van de jaarrekening tot de benodigde relevante informatie er is. Op z’n laatst betekent dit behandeling in de laatste raadsvergadering voor het zomerreces.
  • De gemeenteraad kan er ook voor kiezen om de voorlopige jaarrekening al eerder in de raad te behandelen en op een later moment de jaarrekening voorzien van een controleverklaring formeel vast te stellen. De gemeente kan dan een vergelijkbaar jaarrekening proces aflopen als in andere jaren.

» Download de gezamenlijke ledenbrief van de VNG en de NBA

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.