Nieuws

Deloitte: 'Financiële positie gemeente Haren uiterst kwetsbaar'

De financiën van de gemeente Haren zijn erg wankel, omdat het te veel leunt op toekomstige opbrengsten en aangekondigde bezuinigingen nog niet allemaal zijn meegenomen in de begroting.

Daarvoor waarschuwt Deloitte in twee onderzoeksrapporten die Dagblad van het Noorden in bezit heeft. Volgens Deloitte beweegt de gemeente zich op het randje. De begroting is momenteel wel sluitend, maar de financiële ruimte is gering, waardoor er weinig nodig is om het echt fout te laten gaan.

Uit het rapport blijkt dat de gemeente al een deel van de toekomstige opbrengsten uit grondexploitaties heeft verwerkt in de begroting, maar bepaalde bezuinigingen, zoals kortingen op het Sociaal Domein (2 miljoen euro) en personeelskosten (450.000 euro) niet. Daarbij heeft de gemeente niet meer echt de mogelijkheid om de belastingen te verhogen, omdat die al ruim boven het landelijk gemiddelde liggen.

Eind december besloot Haren dat het niet gaat fuseren met een andere gemeente. Potentiële fusiekandidaten waren Tynaarlo, Ten Boer en Groningen. Het onderwerp staat nu echter op 15 juni tijdens een extra raadsvergadering weer op de agenda.

Bron: Dagblad van het Noorden

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.