Nieuws

Publicatie NBA Alert 39 Sociaal domein 2015 en brochure 'Controleverklaringen verklaard'

Gemeenten leggen in hun jaarrekening 2015 voor het eerst verantwoording af over circa 7,4 miljard aan bestedingen in het sociaal domein. Het gaat om jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning aan inwoners door zorgorganisaties (Wmo).

Van accountants wordt verwacht dat zij controleren of de cijfers in de gemeentelijke jaarrekening juist en volledig (getrouw) zijn weergegeven, en of deze overeenstemmen met de regels en de nader gemaakte afspraken (rechtmatigheid).

Werkgroep

De afgelopen maanden hebben de accountants in de NBA werkgroep Decentrale Overheden (WGDO) veel met elkaar en met betrokken organisaties gesproken over de complexiteit van de verantwoording en controle over dit eerste jaar. In NBA Alert 39 heeft de NBA haar overwegingen en de gevolgen daarvan voor de controle van de jaarstukken 2015 van gemeenten en voor de oordeelsvorming van de accountant vastgelegd.

Oordeel

Het oordeel van de accountant komt tot uiting in de controleverklaring die hij of zij bij de gemeentelijke jaarrekening voegt. In de NBA brochure Controleverklaringen verklaard - De strekking van de controleverklaring bij decentrale overheden staat vermeld van welke controleverklaring er sprake kan zijn en wat hiervan de betekenis is.

Nieuwe taken

Gemeenten, zorgorganisaties en andere betrokkenen zoals de Sociale Verzekeringsbank (SVB) hebben in 2015 enorm veel werk verzet om de nieuwe taken goed uit te voeren en het geld juist en rechtmatig te besteden. Daar hoort ook een goede administratieve organisatie bij om een effectieve verantwoording en controle mogelijk te maken.

Oproep

Een eerste oproep daartoe van de NBA (brief januari 2014) kwam te vroeg. En ook toen in december 2014 de betreffende wetgeving eenmaal was aangenomen, is de meeste aandacht eerst uitgegaan naar het continueren van de zorg in 2015 en de forse problemen bij de uitvoering. In augustus en september 2015 hebben de NBA-commissies voor de Zorg (Coziek) en voor de Gemeenten (WGDO) opnieuw bij gemeenten en zorgorganisaties per brief om aandacht gevraagd voor de verantwoording en controle over 2015.

Constructief

Vanaf het najaar is een constructief overleg gestart met de koepelorganisaties van de gemeenten VNG en van zorgaanbieders Actiz, met de meest betrokken ministeries BZK en VWS en met de SVB. Dit heeft tot meerdere publicaties geleid waaronder handreikingen voor de verantwoording van PGB’s 2015 en Zorg 2015, alsmede een gezamenlijke brief van VNG en NBA (brief april 2016) aan alle gemeentebesturen over de afronding van het jaarrekeningproces.

Overuren

In veel gemeenten wordt nog hard gewerkt om de wettelijke datum van 15 juli te halen voor het indienen van de jaarrekening bij de provincie en bij het ministerie van BZK. Accountants vormen in de verantwoordingsketen één van de laatste schakels. Zij zijn echter wel gehouden aan de beroepsregelgeving die van hen eist dat zij hun werk goed en volledig verrichten. Zo kan het voorkomen dat accountants nog moeten wachten op informatie van anderen, voordat zij tot hun oordeel kunnen komen. Ondanks dat draaien zij momenteel overuren (en meer dan dat) om gemeenten zo snel mogelijk van een passende verklaring bij de jaarrekening te voorzien.

» Download NBA Alert 39: Sociaal Domein 2015
» Download Flyer Controleverklaringen verklaard
» Download Brochure Controleverklaringen verklaard

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.