Nieuws

Neder-Betuwe roept accountant op het matje

De gemeente Neder-Betuwe is boos op de controlerend accountant omdat de jaarrekening 2015 nog steeds niet is goedgekeurd. De auditcommissie wil een hartig woordje spreken met de accountant over het uitstel.

Een week geleden was de maat vol voor het auditcomité van de gemeente Neder-Betuwe. In de regionale pers sprak Dik Waasdorp, voorzitter van het auditcomité, zijn ongenoegen uit over de controlerend accountant. "We zijn niet tevreden hoe de accountant functioneert en willen dat bij hem formeel onder de aandacht brengen."

In een telefonische toelichting zegt Waasdorp dat de gang van zaken moet worden geëvalueerd, samen met de externe controlerend accountant van Baker Tilly Berk. "Want het controleproces moet goed lopen. De controle is in maart begonnen, maar half juni was er nog steeds geen accountantsverklaring. We hebben daar een gesprek over gehad met de accountant en harde afspraken gemaakt: voor 7 juli zou de accountant de verklaring afgeven. Maar er kwam niets."

"We werken nu drie jaar met deze accountant en nog altijd is er geen goede wisselwerking. Het eerste jaar moet je nog aan elkaar wennen, daarna moet het beter gaan lopen. Dat proces komt hier vrij laat op gang. Zo is er hier een weekend lang gebuffeld om een bepaalde aansluiting gereed te maken voor de accountant. Om daarna te horen dat de accountant er niks mee kan. Maar wel telkens aanvullende vragen die nog meer tijd en geld kosten."

Bij gebrek aan de accountantsverklaring heeft de raad de jaarstukken over 2015 voorlopig vastgesteld. Wanneer de accountantsverklaring wel klaar is, is nog onbekend. "Vorig jaar hadden we met deze accountant dezelfde problemen", vervolgt Waasdorp. "De raadsvergadering over de jaarstukken stond op het punt van beginnen, toen de accountantsverklaring pas bij ons binnenkwam."

Neder-Betuwe is niet de enige gemeente waar de accountantsverklaring op zich laat wachten. Onlangs meldde Binnenlands Bestuur, tijdschrift voor de overheid, dat tachtig procent van de gemeenten de controle van de jaarrekening niet rond kreeg voor de beoogde deadline van 15 juli. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de deadline verschoven naar 15 augustus. Het knelpunt is de decentralisatie van het sociale domein, dat vraagt om extra controlewerk bij gemeenten. Ook ontbreken nog vaak goedgekeurde financiële overzichten over persoonsgebonden budgetten (PGB's) van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Die verantwoordingen zijn echter noodzakelijk voor de jaarrekening. 

Waasdorp, zelf AA met een eigen praktijk, beseft dat deze omstandigheden moeilijk zijn. "Ik begrijp best dat veel controlerende accountants onder tijdsdruk staan nu het sociaal domein bij gemeenten ligt. Ook van onze kant ging niet alles goed. Van twee kanten kunnen de zaken beter."

"Van de accountant verwacht ik echter een efficiënt controleproces, maar dat mis ik hier. Bij andere gemeenten hoor ik dezelfde soort problemen. Het is net alsof accountantskantoren onvoldoende in staat zijn om geschikt personeel in te zetten."

De gemeente Neder-Betuwe kreeg deze week van Baker Tilly Berk te horen dat de accountantsverklaring 22 juli kan worden verwacht. Bij Baker Tilly Berk was niemand bereikbaar voor een reactie.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.