Nieuws

NBA pleit voor transparanter AFM-toezicht

De NBA wil meer inzicht in de bevindingen en motivering van de AFM bij het toezicht op accountantsorganisaties. Dit schrijft de beroepsorganisatie in reactie op de consultatie van de Wet transparant toezicht financiële markten. Die wet geeft de AFM meer bevoegdheden om toezichtinformatie openbaar te maken.

Als accountantsorganisaties beter inzicht krijgen in de bevindingen en conclusies van de AFM kunnen zij hier lessen uit trekken en waar nodig zaken verbeteren, stelt de NBA in haar reactie aan minister Dijsselbloem van Financiën. "Meer inzicht van de AFM in de uitgangspunten van het toezicht en de interpretatie van vaktechnische standaarden zal voor accountantsorganisaties behulpzaam zijn."

Tijdigheid

Onduidelijkheid over de manier waarop de toezichthouder normen hanteert kan leiden tot over-compliance of tot onbewuste overtreding van de regels. Ook de tijdigheid van de informatievoorziening door de AFM is van belang. "Op dit moment zit er soms zoveel tijd tussen een getekende verklaring en de publicatie van het AFM-onderzoek (periodes van drie tot vier jaar komen voor) dat de gepubliceerde informatie van beperktere waarde is voor de beroepspraktijk. Tevens is er een groter risico dat er een achterhaald beeld bij het publiek wordt gecreëerd", aldus de NBA.

Het wetsvoorstel biedt voor de AFM de mogelijkheid om te reageren als door een persoon onder Wft-toezicht informatie over een bepaalde toezichtaangelegenheid naar buiten wordt gebracht. De wetgever wil die mogelijkheid ook opnemen in de Wta. De NBA stelt in haar reactie vragen bij dat voornemen en vindt de AFM zelf "in onze beleving weinig terughoudend in het op eigen initiatief doen van mededelingen over aangelegenheden inzake het Wta-toezicht".

Rechtsbescherming

De NBA pleit in dat verband voor het onderzoeken van de wettelijke mogelijkheden om de rechtsbescherming in toezichtaangelegenheden te versterken. Accountantsorganisaties moeten voldoende mogelijkheden hebben om zich te verweren tegen besluiten van de AFM.

Minister Dijsselbloem heeft eerder toegezegd om na de zomer hierover een brief aan de Kamer te sturen. De NBA denkt "graag mee over concrete verbeteringen", zo besluit de reactie van de beroepsorganisatie.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.