Nieuws

Tiel wisselt Deloitte in voor regionale speler

Nadat Deloitte zich terugtrok als controlerend accountant uit de gemeente Tiel, heeft deze gemeente Vallei Accountants aangetrokken om de jaarrekening 2016 te controleren.

De gemeente heeft het nieuws 21 december bekendgemaakt. Vallei Accountants heeft volgens het gemeentebestuur de beste aanbieding gedaan voor de controle van de jaarrekening 2016. Een aantal bureaus is hiervoor benaderd, waaronder het bureau dat door Deloitte was voorgedragen om haar controlewerk over te nemen.

Het nieuws volgt nadat bekend werd dat Deloitte zich terugtrekt uit diverse kleine gemeenten voor het aflopen van de contracttermijn. In Rivierenland betreft dat de gemeenten Culemborg, Tiel en Geldermalsen. Al in oktober werd duidelijk dat Deloitte de controles wilde overdoen aan Baker Tilly Berk.

Regionaal kantoor

De gemeente Culemborg heeft afgelopen najaar inderdaad gekozen voor Baker Tilly Berk. Tiel heeft echter een andere keuze gemaakt. In een brief van de raad stelt wethouder Laurens Verspuij dat de gemeente graag de optie openhield om een regionaal kantoor te opdracht te gunnen. Vallei Accountants is gevestigd in Woudenberg, dat naast Rivierenland ligt.

Marfred de Leeuw van Vallei Accountants is verguld met de opdracht. "We zijn aanwezig geweest bij de raadsvergadering waar onze aanstelling werd meegedeeld. We bestaan inmiddels ruim zeven jaar en willen laten zien dat je als accountant kwaliteit kunt bieden tegen een betaalbaar tarief."

Controle 2015

Wethouder Verspuij gaf tevens aan dat de controle over 2015 niet goed is verlopen en pas op het allerlaatste moment werd afgerond. Hij verwees ook naar de reactie van Deloitte, dat aangaf problemen te  hebben ondervonden bij de afronding van de controle. Deze zijn ontstaan door verzwaring van controle-eisen voor gemeenten en door interne problemen bij Deloitte met capaciteit en planning, aldus de wethouder. Deloitte heeft deze knelpunten ook zelf gecommuniceerd.

"We zijn ons bewust van de uitdaging", zegt De Leeuw. "Maar wij werken met een aantal specialisten op het gebied van lokale overheden. We willen het waarmaken, de bal ligt nu bij ons."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.