Nieuws

Hoogervorst wil meer niet-financiële informatie

Hans Hoogervorst roept op tot meer niet-financiële informatie in rapportages, omdat de huidige jaarverslagen veel belangrijke zaken onbesproken laten.

Dat is de boodschap van de speech die IASB-voorzitter Hans Hoogervorst recent gaf bij een Accountancy Europe-conferentie in Brussel.

Hoogervorst gebruikte autofabrikant Tesla als voorbeeld. "Sinds Tesla in 2010 naar de beurs ging, verliest het bedrijf geld en heeft het 7 miljard dollar cash verbrand. De aandelen werden verdund, maar toch is de marktwaarde van het bedrijf maar liefst 50 miljard dollar. Daarmee heeft Tesla meer marktwaarde dan General Motors (GM), terwijl GM meer dan honderd keer zoveel auto's verkoopt en winstgevend is. Deze opmerkelijke cijfers laten zien dat investeerders niet alleen kijken naar de gemelde winst en de balans om hun investeringsbeslissingen te maken. Het is duidelijk dat investeerders veel hoop hebben voor de toekomst van Tesla", aldus Hoogervorst.

Hoogervorst hamert daarom op het toevoegen van intangibles, oftewel immateriële activa. "De markt heeft informatie nodig over hoe intangible resources gemanaged worden in de context van de strategie van een bedrijf", zei hij.

Duurzaamheid

De IASB-voorzitter wees ook nog op het belang van Environmental, Social and Governance (ESG) reporting. Hoogervorst vindt dat de IASB niet is toegerust om zich sterk bezig te gaan houden met sustainability reporting, omdat hij bang is dat de IASB dan de focus op het doorontwikkelen van financiële rapportage voor de kapitaalmarkt verliest. De IASB heeft volgens Hoogervorst vooral kennis op het gebied van economie, niet op het gebied van duurzaamheid. Hij laat dit onderwerp daarom liever over aan andere organen die daar mee bezig zijn, zoals de Corporate Reporting Dialogue (CRD). "Als we allemaal alles proberen te doen, dan wordt niets echt goed gedaan." Daarnaast roept Hoogervorst op tot meer harmonisatie-initiatieven vanuit de verschillende autoriteiten en organen die zich met ESG bezighouden.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.