Nieuws

'Geen besparing door samenwerking gemeenten'

Samenwerking tussen gemeenten bespaart nauwelijks geld en levert evenmin een betere dienstverlening op. Tot die conclusie komen twee onderzoekers van Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden (COELO), een onderzoeksinstituut verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De omvang van gemeenten is qua besparingsmogelijkheden minder belangrijk dan beleidsmakers vaak denken, stellen de onderzoekers.

Zo heeft samenwerking bij de afvalinzameling en bij sociale diensten amper effect op de uitgaven. Belastinginning is wel circa 15 procent goedkoper, maar omdat die maar van beperkte invloed is op de gemeentebegroting, zet dat weinig zouden aan de dijk. De omvang van gemeenten is dus minder belangrijk dan beleidsmakers vaak denken.

In 2014 constateerden de onderzoekers al dat gemeentelijke herindelingen geen geld opleveren, zelfs niet als het om het samenvoegen van kleinere gemeenten gaat.

"Het doel van gemeentelijke samenwerking is niet altijd dat de dingen beter of goedkoper gedaan worden", laat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) weten in een reactie. Volgens een woordvoerster vraagt de huidige "ingewikkelde nationale regelgeving op verschillende gebieden" om een vergaande specialisatie binnen de gemeente. "Kleine gemeenten hebben een dusdanige omvang dat het moeilijk is om die verschillende specialismen voor verschillende taken te realiseren. De uitvoering wordt dan ook kwetsbaar, omdat het dan op een persoon komt te rusten. Door samenwerking te zoeken worden deze problemen ontlopen", aldus de zegsvrouw.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.