Nieuws

Integrated reporting antwoord op corruptie in opkomende economie

Integrated reporting leeft sterk in opkomende economieën. Daar omarmen accountants in business de rapportagemethodiek als antwoord op de veel voorkomende corruptie.

Henk Vlaming

"Men is zich bewust van het belang van financiële verantwoording voor het investeringsklimaat", zegt Tine van de Werken, sinds dit jaar lid van het Professional Accountants in Business Committee (PAIB) van IFAC, de internationale federatie van accountants. Onlangs nam zij deel aan een vergadering van het PAIB, die twee keer per  jaar bijeenkomt. Op de agenda stonden onderwerpen als integrated reporting, enterprise performance en risk management.

Van de Werken, in het dagelijks leven cfo van Dümmen Orange, is "verrast" door het belang dat accountants in business in opkomende economieën hechten aan deze thema's. "Accountants in business in deze landen lopen internationaal voorop met het implementeren van integrated reporting. In Westerse landen wordt dat iets minder snel omarmd, misschien omdat men hier al ver is met het rapporteren van financiële informatie." 

In een land als Zuid-Afrika maakt integrated reporting onderdeel uit van de corporate governance code. "Ik merk dat accountants in business in de opkomende economieën zich bewust zijn van de plaatselijke omstandigheden, waar corruptie regelmatig voorkomt. Integrated reporting wordt gezien als een instrument om een stap extra te zetten wat betreft transparantie. Men vindt dat dit een bijdrage levert aan het investeringsklimaat en daarmee aan de groei van de economie." 

Betekenis voor financiële functie

Voor Van de Werken zijn de onderwerpen niet nieuw. "Daar wordt hier in Nederland ook al veel mee gedaan. Maar ik vind het wel belangrijk om op internationaal niveau te debatteren over de vraag wat deze ontwikkelingen betekenen voor de financiële functie. Met name waar het gaat om software voor business intelligence, die steeds meer informatie op tafel krijgt. Ik denk dat we binnen de financiële functie daar nog te weinig gebruik van maken."

Volgens Van de Werken komt dat ook omdat de ontwikkelingen op dit gebied zo snel gaan. "Vaak ongemerkt, maar als je tien jaar terugkijkt zie je hoe groot de veranderingen zijn. Daardoor verandert ook de financiële functie in een organisatie. In deze internationale setting proberen we vooruit te kijken en te kijken naar de stip op de horizon. Daarmee helpen we ook het accountantsberoep."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.