Nieuws

Dijsselbloem: 'Geen lacunes rechtsbescherming accountants'

De huidige rechtsbeschermingsmogelijkheden voor accountants en accountantsorganisaties is afdoende.

Dat schrijft minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer. De Kamer had in juni vorig jaar gevraagd om meer informatie in het kader van het wetgevingsoverleg over de Implementatiewet wijzigingsrichtlijn en verordening wettelijke controles.

In dit verband werd door de Kamer aandacht gevraagd voor de wijze waarop de rechter besluiten van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) toetst. Daarnaast wilde de Kamer meer weten over de gevolgen van het gebruik van de zorgplichtbepalingen en andere "open normen" in de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta) en de wijze waarop de AFM toezicht houdt op de accountancysector.  De Kamer had ook gevraagd om een globale vergelijking van de rechtsbescherming van accountants en accountantsorganisaties in Nederland met andere landen en sectoren.

Dijsselbloem bespreekt elk thema uitvoerig in zijn brief. Op basis van zijn uiteenzetting constateert hij dat er ten aanzien van de formele rechtsbeschermingsmogelijkheden van accountants(organisaties) op dit moment geen lacunes bestaan. Ter versterking van de rechtszekerheid voor accountantsorganisaties en individuele accountants, zal de AFM verkennen hoe de markt beter geïnformeerd kan worden over haar belangenafweging om te besluiten tot het indienen van een tuchtklacht of het opleggen van (formele) handhavingsmaatregelen.

Tevens zullen de AFM en de NBA een rol vervullen bij het verduidelijken van normen door daarover met elkaar het gesprek aan te gaan en de uitkomst van hun dialoog te delen met de sector. Ten slotte wijst Dijsselbloem erop dat de rechtsbescherming voor de accountancysector zal worden versterkt met het Wetsvoorstel transparant toezicht financiële markten.

» Brief Dijsselbloem Rechtsbescherming accountants en accountantsorganisaties

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.