Nieuws

AFM gaat ook geschiktheid beleidsbepalers accountantskantoren toetsen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) toetst in 2017 niet alleen de kwaliteit van accountantscontroles, maar ook de geschiktheid van beleidsbepalers bij accountantsorganisaties. Dat schrijft de toezichthouder in zijn Agenda 2017.

Het huidige toezichtthema van de AFM, gericht op het centraal stellen van het publiek belang bij controles door accountantsorganisaties, wordt in 2017 voortgezet. De Afdeling Toezicht Accountants en Verslaggeving (AV) van de AFM blijft daarnaast "aanzienlijke inzet leveren" op het toetsen van de kwaliteit van die controles. Na afronding van een tweede meting van big four-kantoren zal in 2017 ook de kwaliteit van accountantscontroles bij de overige kantoren met een controlevergunning worden getoetst.

Beleidsbepalers

De AFM gaat uit van implementatie per 1 juli 2017 van de Wet aanvullende maatregelen accountantsorganisaties en zal in dat verband "conform een langer gekoesterde wens" ook de geschiktheid van beleidsbepalers gaan toetsen. De nieuwe wettelijke bepalingen zijn onderdeel van de 53 maatregelen uit het verbeterplan In het publiek belang.

Om het risico van onvoldoende kwaliteit verder te verkleinen doet de AFM in 2017 ook onderzoek naar "prikkels bij het partnertraject en toetreding van nieuwe partners" bij big four-accountantsorganisaties. Ook richt de afdeling AV zich op het doorlopend toezicht op de financiële verslaggeving en het uitvoeren van themaonderzoeken daarnaar.

Prioriteiten

Het toezicht op accountants is onderdeel van de eerste prioriteit van de AFM voor 2017: het verkleinen van ongewenste risico's in de financiële markten. Daarnaast richt de toezichthouder zich op het versterken en vernieuwen van toezicht. Daarvoor bouwt de AFM aan een technologie- en datagedreven organisatie "om sneller, effectiever en efficiënter misstanden te kunnen opsporen". Ook het vergroten van de effectiviteit, efficiency en wendbaarheid van de eigen organisatie is een speerpunt in het beleid van de toezichthouder voor 2017.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.