Nieuws

FRC wil hoge boete PwC UK in Connaught-zaak

De Financial Reporting Council (FRC) beveelt een boete van zes miljoen Britse pond aan voor PwC UK vanwege nalatigheid bij de audit van de failliete onderhoudsfirma Connaught.

De FRC wil daarbij ook dat de verantwoordelijke partner bij PwC een boete krijgt van 200.000 pond. De rechter moet nog bepalen of het de aanbevelingen van de FRC overneemt.

De FRC startte in oktober 2015 een officiële klachtenprocedure tegen PwC en een van zijn partners over de audit van Connaught. Het bedrijf ging in 2010 over de kop en zadelde crediteuren op met grote verliezen. De FRC kreeg kort na het faillissement klachten over de controle van PwC over het boekjaar dat eindigde op 31 augustus 2009.

KPMG, dat als 'administrator' werd aangesteld in 2010, ontdekte vijftigduizend onverwerkte facturen in een van de Connaught-kantoren in Leeds, en meldde destijds geschokt te zijn door de staat van de boeken. Volgens de FRC is PwC onzorgvuldig geweest bij de controle en was het handelen van PwC "significant beneden het peil dat redelijkerwijs verwacht kan worden van een lid van het Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW)".

PwC geeft toe dat het niet sceptisch genoeg is geweest bij de audit, maar zegt ook misleid te zijn door het management van Connaught. Toen het FRC in 2015 het onderzoek aankondigde zei PwC in een reactie teleurgesteld te zijn dat de FRC "vijf jaar na deze gebeurtenis alsnog een klacht indient tegen het kantoor. We hebben volledige medewerking verleend aan de FRC gedurende hun langdurige onderzoek en zullen nu de zorgen van de FRC bekijken en adequaat reageren".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.