Nieuws

Helmond wil af van 'te lichte' accountant

De gemeente Helmond wil de relatie met controlerend accountant Baker Tilly Berk beëindigen. Het accountantskantoor zou volgens de verantwoordelijke wethouder 'te licht' zijn voor de eisen die Helmond stelt. Dat meldt het Eindhovens Dagblad.

"Uit een in het najaar 2016 gehouden evaluatie is gebleken dat het huidige contract niet voldoet aan de verwachtingen die we als gemeente hebben bij de uitvoering van de Jaarrekeningcontrole", aldus het Helmondse college van B&W in een brief aan de gemeenteraad. Het college stelt dat Baker Tilly Berk minder uren aan overleg en de controle van de jaarstukken kan besteden dan Helmond gewend was en nodig vindt. "Voor de controle van de Jaarverantwoording zijn feitelijk te weinig uren beschikbaar, hetgeen een zeker risico inhoudt."

Opdracht

Baker Tilly Berk verwierf in maart 2015 de opdracht voor controle van de gemeenten Helmond, Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Laarbeek, Someren en het samenwerkingsverband tussen die gemeenten 'Gemeenschappelijke Regeling Peel 6.1'. Aanstelling van de nieuwe accountant was voor een periode van twee jaar, met mogelijkheid tot verlenging.

De evaluatie van het contract met BTB is verricht samen met de voorzitter van de Helmondse rekenkamercommissie, de griffier en de wethouder van Financiën. Die hebben geadviseerd om de overeenkomst voor de accountantscontrole vanaf 2017 opnieuw aan te besteden.

Eind 2016 speelde in Helmond ook een fraudezaak rond het voormalige hoofd van de interne dienst van de gemeente, die grote bedragen aan gemeentegeld zou hebben verduisterd. Onduidelijk is nog of die kwestie verband houdt met de kritische evaluatie.

Niet verstandig

Wethouder van Financiën Paul Smeulders (GroenLinks) stelt tegenover het Eindhovens Dagblad dat het achteraf gezien niet verstandig is geweest om samen met de andere Peelgemeenten één accountant te zoeken. "We zouden heel veel gaan samenwerken en het was destijds logisch om ook één accountant te nemen. Maar de vier grote accountantskantoren in Nederland wilden niet inschrijven."

Dat de big four geen belangstelling zouden hebben had volgens Smeulders te maken met de zwakke financiële positie van de gemeente Gemert-Bakel, die onder curatele stond van de provincie. De wethouder heeft geen aanwijzingen dat er door inschakeling van BTB dingen zijn misgegaan. "Maar wij willen terug naar een accountant van het oude niveau."

Helmond werd in eerdere jaren altijd gecontroleerd door Deloitte. Medio 2013 drong de lokale partij Helmond Aktief echter aan op wisseling van accountant "om voor een frisse kijk op de gemeentelijke financiën te zorgen".

Baker Tilly Berk wil tegenover het Eindhovens Dagblad niet reageren op de kwestie. Op 28 maart staat de nieuwe aanbesteding op de agenda van de gemeenteraadsvergadering.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.