Nieuws

IMF wil intensivering AFM-toezicht kleinere oob-accountants

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) het toezicht op kleinere accountantsorganisaties die oob's controleren intensiveert.

Dat blijkt uit het IMF-rapport 'Financial Stability Sector Assessment'. Het IMF is positief over de AFM, en geeft aan dat voortgang is geboekt met de verdere versterking van het toezicht en steunt de gekozen inrichting van het toezicht.

Het IMF trekt positieve conclusies over de manier waarop de AFM het toezicht uitvoert en over de initiatieven voor de verdere versterking van het toezicht. Het IMF spreekt onder meer waardering uit voor de AFM-initiatieven op het gebied van technologie en data-analyse en beoordeelt het toezicht op de 4 grote accountantskantoren als goed. Wel vindt het IMF dat de AFM het toezicht op de kleinere accountantsorganisaties die oob's controleren zou moeten intensiveren, meer gebruik zou kunnen maken van marktdata in het toezicht en vaker daadwerkelijk langs moet gaan bij de onder toezicht staande instellingen. 

AFM blij met waardering IMF

Merel van Vroonhoven, bestuurder AFM: "Wij onderschrijven de conclusies van het IMF. We zijn blij met de waardering van het IMF, juist ook omdat dit een onafhankelijke bewaker is die deze assessments wereldwijd uitvoert. Het rapport biedt bovendien aanknopingspunten om ons toezicht verder te verbeteren. Wij hebben de aanbevelingen al voor een belangrijk deel opgenomen in de Agenda 2017 die wij onlangs hebben gepubliceerd."

Het rapport is een assessment van de staat van de Nederlandse financiële sector, waarbij ook naar het toezicht wordt gekeken. Nederland is aangewezen als een van de 29 landen wereldwijd met een zogenoemd 'systemically important financial sector' en dient daarom elke vijf jaar zo’n assessment te ondergaan.

Het IMF keek naar deelgebieden van het (toezicht op het) financiële stelsel in Nederland, met name de gebieden met een stabiliteitsaspect. Ook vormde het IMF zich een oordeel over enkele meer overkoepelende zaken, zoals de mate van onafhankelijkheid van de toezichthouders, en hun vermogen en middelen om goede medewerkers aan te trekken.

UPDATE: een eerdere versie van het bericht meldde dat het IMF opriep tot strengere controles van kleine niet-oob accountantsorganisaties. Een oplettende lezer merkte op dat het punt uit het IMF-rapport niet vraagt om strengere controles van niet-oob accountantsorganisaties, maar om strengere controles van kleinere accountantskantoren die organisaties van openbaar belang controleren. Na contact met de AFM blijkt dat de tekst van het IMF inderdaad verkeerd is geïnterpreteerd. De AFM heeft gezegd haar nieuwsbericht te zullen aanpassen. Het bovenstaande bericht is eveneens aangepast.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.