Nieuws

'Te veel aandacht naar accountant, te weinig naar zorg'

De decentralisatie van het sociale domein heeft ervoor gezorgd dat er te veel tijd gaat naar het rond krijgen van de jaarrekening en te weinig aandacht naar de zorg.

Dat meldt het Algemeen Dagblad op basis van onderzoek van het Zijlstra Center van de Vrije Universiteit Amsterdam. De onderzoekers spraken met "tientallen" bestuurders en directeuren van zorginstellingen over de decentralisatie van het sociale domein, waarvan veel aangaven dat de bureaucratie sterk is toegenomen.

Als gevolg van de toegenomen bureaucratie werden bijvoorbeeld bij een zorginstelling dertig werknemers ontslagen om vervolgens nieuw personeel aan te kunnen nemen dat zich bezighoudt met alle regels en de grote hoeveelheid papierwerk. Volgens de onderzoekers gaat de aandacht daardoor niet naar zorgtaken, "maar naar de accountant".

Volgens het AD erkennen lokale bestuurders de problemen, maar wacht men vooral op een oplossing uit Den Haag. De onderzoekers vinden echter dat lokale bestuurders het voortouw moeten nemen: "Stoppen met 'zorg inkopen' en beginnen met 'zorg organiseren': van de accountant terug naar de alfahulp."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.