Nieuws

Twintig procent gemeenten vreest geen accountant te vinden

Een vijfde van de Nederlandse gemeenten vreest geen of moeilijk een accountant te kunnen vinden voor de komende jaren.

Dat blijkt uit een enquête van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). "In het najaar van 2016 bleek dat een aantal gemeenten geen accountant kon vinden voor het controlejaar 2016. Om tijdig in beeld te krijgen of dit probleem zich ook voor de controlejaren 2017 en 2018 voordoet, hebben wij onder gemeenten een korte enquête gehouden. Uit de enquête is gebleken dat ongeveer twintig procent van de respondenten - 42 gemeenten - bezorgd is dat ze voor de komende jaren geen of moeilijk een accountant kunnen vinden", aldus de VNG.

Controlejaar 2017

Uit de enquête blijkt verder dat bijna 56 procent van de gemeenten nog geen accountant heeft gevonden voor het controlejaar 2017. "Zorgelijk vinden wij wel dat zeker nog 35 gemeenten geen accountant hebben voor het rekeningjaar 2017. Verder krijgen wij signalen dat de 'big three' (Deloitte, EY en PwC) niet of nauwelijks nieuwe contracten afsluiten. Dat geldt ook voor nieuwe contracten voor 2018 en verder", aldus de VNG.

De signalen waren voor de VNG reden om drie bijeenkomsten te organiseren met griffiers, hoofden financiën en raadsleden, om de problematiek en mogelijke oplossingen te bespreken. "Elke gemeente moet in staat zijn om te voldoen aan de wettelijke verplichting de jaarrekening te laten controleren door een accountant", aldus de VNG. De bijeenkomsten zijn in Helmond (23 mei), Gouda (29 mei) en Steenwijkerland (1 juni).

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.