Nieuws

Amsterdamse beurs in teken van niet-financiële verslaglegging

De opening van de Amsterdamse beurs Euronext staat 27 juni in het teken van niet-financiële verslaglegging.

Sinds dit jaar is Europese wetgeving van kracht die beursgenoteerde ondernemingen verplicht niet-financiële informatie te rapporteren in bestuursverslagen. Daarvoor hanteren veel ondernemingen de richtlijnen van het Global Reporting Initiative (GRI). Vertegenwoordigers van relevante instellingen die zich bezighouden met verslaggeving van niet-financiële informatie openen morgen de beurs.

Aanwezig zijn onder meer vertegenwoordigers van het Global Reporting Initiative, het International Integrated Reporting Council (IIRC), Eumedion en de Vereniging van Beleggers in Duurzame Ontwikkeling (VBDO), evenals vertegenwoordigers van enkele banken, bedrijven en adviesbureaus. Ook het Ministerie van Economische Zaken, verantwoordelijk voor de jaarlijkse Transparantiebenchmark, is aanwezig, evenals de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA).

Beurswaarde

Paul Hurks, secretaris van het NBA-platform Integrated Reporting: "De traditionele balans is steeds minder relevant bij de waardebepaling van een bedrijf. Uit onderzoek blijkt dat de beurswaarde van een bedrijf in 1975 slechts voor 17 procent afhankelijk was van de immateriële activa. In 2009 is dit gestegen naar maar liefst 81 procent."

Beleggers, investeerders en andere stakeholders hechten volgens Hurks veel waarde aan niet-financiële informatie in het bestuursverslag. "Beleid op het gebied van duurzaamheid, diversiteit, privacy en governance heeft veel invloed op een organisatie, en kan daarom ook rekenen op veel belangstelling van aandeelhouders. Maar ook de maatschappij is in toenemende mate geïnteresseerd in niet-financiële prestaties, omdat de invloed van een bedrijf vaak veel verder reikt dan de financiële cijfers. Dat dit besef ook steeds meer doordringt bij organisaties is daarom in alle opzichten een goede zaak."

Beurswaarde

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.