Nieuws

Deloitte winnaar Accountability Hack 2017

De app 'De gemeente deler' van het team Delight (van Deloitte) heeft de eerste prijs gewonnen tijdens Accountability Hack 2017. Deze app maakt het mogelijk om uitgaven en prestaties van gemeenten met elkaar te vergelijken.

De jury prees het winnende team van Deloitte vanwege "de verrassende koppeling tussen inhoudelijke en financiële informatie; de kern van publieke verantwoording", aldus de jury. In totaal deden honderdvijftig personen (dertig teams) mee aan de tweede editie van de hackathon, een initiatief van de Algemene Rekenkamer, Open State Foundation, Tweede Kamer, CBS en diverse ministeries. De hackathon werd gehouden in de Statenpassage van de Tweede Kamer. De winnaar krijgt 2.500 euro, de tweede prijs is 1.500 euro en de derde prijs 1.000 euro.

Belastinggeld

De Accountability Hack "daagt developers, data-analisten en designers uit om met overheidsdata resultaten en effecten van overheidsmaatregelen op innovatieve wijze in kaart te brengen", zegt Francine Giskes, collegelid van de Algemene Rekenkamer. "Erg inspirerend om te zien wat de deelnemers in een dag voor elkaar hebben gekregen. De vandaag gepresenteerde prototypes bieden nieuwe, zeer interessante mogelijkheden om de prestaties van overheden in kaart te brengen. Het geeft aan dat overheidsinstanties ook zelf veel meer inzicht kunnen bieden in de besteding van belastinggeld en vooral ook wat daarvan de effecten zijn op de samenleving. Kortom: wat kost het en wat levert het op."

Acht uur

De deelnemers aan de Accountability Hack hadden 8 uur de tijd om een werkende app te bouwen. Aan het eind van de dag heeft ieder team zijn app aan de jury gepitched. De jury bestond uit Pieter Duisenberg (VVD-Kamerlid en voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Financiën), Francine Giskes (collegelid Algemene Rekenkamer), Sicco van Sas (Open State Foundation) en Joost Schellevis (tech-journalist NOS).

De Algemene Rekenkamer gaat met alle winnaars in overleg over de verdere doorontwikkeling - en waar mogelijk ook lancering - van de apps. Daarbij kunnen de ontwikkelaars ook worden gekoppeld aan specifieke ministeries, provincies en gemeenten. Dit alles moet ervoor zorgen dat de winnende ideeën kunnen uitgroeien tot toepassingen die zowel binnen als buiten de overheid ingezet kunnen worden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.