Nieuws

VEB: ‘cultuuromslag accountants blijkt lastig’

Beleggersvereniging VEB is verbaasd over de kritische rapportage van toezichthouder AFM over het accountantsberoep. De uitkomsten onderstrepen de urgentie van het verbeteringstraject.

VEB-directeur Paul Koster noemt de uitkomsten "onbegrijpelijk". Volgens hem is het zorgelijk dat beleggers nog steeds te weinig kunnen vertrouwen op de controleverklaring van de accountant. "Ondanks alle discussie rondom het accountancyberoep en alle genomen maatregelen is de algehele situatie ten opzichte van het vorige onderzoek van de AFM in 2014 niet verbeterd. De cultuuromslag blijkt zeer lastig".

Volgens de VEB dwingen de bevindingen van de toezichthouder tot snelle actie, zeker gezien de zwaardere eisen die aan accountants worden gesteld, bijvoorbeeld rondom de uitgebreide controleverklaring. De beleggersvereniging vindt het opvallend dat EY, dat door de AFM slechter werd beoordeeld dan de andere big four-organisaties, sinds de verplichte accountantsroulatie de meeste nieuwe beursondernemingen uit de AEX en Midkap als klant heeft binnengehaald.

Geen alternatief

De VEB wil meer duidelijkheid over corrigerende acties door raden van commissarissen en vindt dat de toegevoegde waarde van de RvC’s binnen de oob-kantoren inzichtelijk moet worden. "De interne kwaliteitsonderzoeken en de opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordelingen blijken bij accountantsorganisaties benedenmaats. Juist daar moeten commissarissen een directere rol vervullen."

In de ogen van de beleggersvereniging toont het AFM-rapport ook aan dat de kleinere oob-accountantsorganisaties (Mazars, BDO, Baker Tilly Berk en Grant Thornton) "onvoldoende aansluiting vinden bij de big four. Zij komen in het AFM-rapport namelijk nóg beroerder uit de bus. Naast de big four bestaat dus nog geen volwaardig alternatief."

De VEB beklemtoont dat de bevindingen van de AFM nut en noodzaak van een verstevigde rol van de audit commissie onderstrepen, "zeker bij de aansturing van de accountant in het kader van zijn controle". Die rol wordt volgens de VEB nog altijd onvoldoende belicht in de Nederlandse corporate governance code. Ook legt het AFM-rapport "het belang bloot van de discussie rondom het verdienmodel van accountantsorganisaties".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.