Nieuws

Eindhoven reorganiseert financiële afdeling na waarschuwing EY

De gemeente Eindhoven heeft na een waarschuwing van EY de financiële afdeling grondig gereorganiseerd. Er is echter nog altijd een flink tekort in het budget vanwege kostenoverschrijdingen op het gebied van de zorg.

Eind vorig jaar luidde EY de noodklok over de financiële processen bij de gemeente Eindhoven. In een brief aan het college van B&W schreef EY, huisaccountant van de gemeente, dat er onvoldoende controle was op de geldstromen en de ambtelijke processen. Ambtenaren konden met een bankpas zonder controle geld pinnen, zonder toezicht overschrijvingen doen van de gemeenterekening, en hadden ook via de ICT-systemen toegang tot informatie die niet voor hun bestemd was.

EY concludeerde dat de fraudegevoeligheid bij de gemeente zeer hoog was. Daarbij was er ook van alles mis met andere processen, zoals de paspoortverstrekking, het verstrekken van uitkeringen en de afhandeling van de post. De gemeente Eindhoven zegt tegen het Eindhovens Dagblad alle zaken die EY signaleerde te hebben aangepakt en opgelost.

Sociaal domein

Er spelen echter wel nog andere problemen op de afdeling zorg en welzijn. De gemeente kwam over 2016 bijna 40 miljoen tekort in het zorgbudget, en in 2017 dreigt eenzelfde tekort, ondanks waarschuwingen van EY en de rekenkamercommissie. Twee weken geleden heeft het college een voorstel gedaan om te gaan bezuinigen, toen duidelijk werd dat er een gat van 80 miljoen euro dreigde. 

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.