Nieuws

Laura van der Bij wint Essayprijs Accountancy

Laura van der Bij heeft met haar essay 'Waarom de eed niet genoeg is' de Essayprijs Accountancy 2017 gewonnen. Dat heeft Nyenrode Business Universiteit bekendgemaakt.

Met de kennis die zij in het onderzoek voor haar masterscriptie heeft opgedaan, motiveert Van der Bij in haar essay waarom de accountantseed alleen niet voldoende is om alle integriteitsproblemen in de accountancy op te lossen. Zij zet twee maatregelen uiteen die accountantskantoren kunnen invoeren om hun medewerkers tot meer integer gedrag aan te zetten. Aandacht voor sanctioneerbaarheid en het meer betrekken of behouden van ervaren medewerkers zijn hierin volgens haar goede eerste stappen.

De jury vindt dat Van der Bij haar essay heeft geschreven in een goede persoonlijke stijl. Juryvoorzitter Ruud Vergoossen, die de prijs op 11 januari uitreikte: "Het essay opent sterk en nodigt uit tot verder lezen. Het is een relevant thema voor het accountantsberoep en de auteur heeft een duidelijke eigen mening."

De tweede prijs ging naar Peter Moerbeek voor zijn essay 'Gemeenten, daag jullie accountant uit!'. De markt voor de accountantscontrole van gemeenten staat op z’n kop, zegt Moerbeek in zijn essay. Gemeenten vrezen dat ze zonder accountant komen te zitten. Is alles opgelost als de gemeenten hun accountants meer gaan betalen? Dat lijkt hem een wat makkelijke conclusie, die voorbij gaat aan het werkelijke probleem. Hij vindt het van belang dat gemeenten, en in het bijzonder de gemeenteraden, de accountants weer nuttig gaan vinden. Een reële prijs voor deze dienstverlening volgt dan vanzelf.

Essaybundel en opinies op The Accountables

De vijf kandidaten voor de prijs schreven ieder een essay naar aanleiding van hun masterscriptie Accountancy. Zij waren hiertoe uitgenodigd omdat hun masterscriptie goed was beoordeeld en een maatschappelijk interessant en relevant onderwerp had. Hun essays zijn opgenomen in de Bundel Essayprijs Accountancy 2017. Op basis van hun essay publiceerden drie genomineerden ook een opinie op het studentenplatform The Accountables.

Dit is de laatste keer dat de Essayprijs in deze vorm is uitgereikt. Vanaf 2018 wordt deze geïntegreerd in de Brenda Westra Opinieprijs.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.