Nieuws

SRA staakt strijd tegen eindtermen na tegemoetkoming

De SRA staakt de strijd tegen de eindtermen van de Commissie Eindtermen Accountantsopleiding (CEA), omdat CEA het gebruik van simulatieopdrachten in de praktijkopleidingen herintroduceert.

Dat meldt de SRA. "Hiermee komt de CEA tegemoet aan de wensen van SRA en een aantal grotere mkb-accountantskantoren na de herziening van de eindtermen in 2016. SRA sluit daarmee haar bezwaarprocedure tegen de CEA en kijkt samen met de CEA positief de toekomst in", aldus de SRA.

Strijd

De SRA was al sinds vorig jaar met de CEA verwikkeld in een strijd over de eindtermen. De kantoororganisatie tekende eerst vergeefs bezwaar aan bij de CEA tegen de verhoging van 1.000 naar 1.500 vereiste uren praktijkervaring, evenals het minimum aantal vereiste controleopdrachten dat studenten nodig hebben alvorens examen te mogen doen. Volgens de SRA leidde dit tot problemen voor mkb-accountantskantoren. Na de afwijzing van het bezwaar ging de SRA in beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven, maar dat zei niet te kunnen oordelen over de zaak. Daarop kondigde de SRA in mei vorig jaar aan de zaak voor de civiele rechter te willen brengen, maar dat is uiteindelijk nooit gebeurd.

Met name trainees binnen het mkb-segment hebben volgens de SRA moeite om aan geschikte (overige) assurance-opdrachten te komen waarmee zij relevante assurance-ervaring kunnen opdoen. Dat zou met name gelden voor trainees die de Praktijkopleiding Accountancy-MKB volgen, en soms ook voor trainees die de Praktijkopleiding Assurance binnen dat marktsegment volgen.

Om dat hiaat op te vullen heeft de CEA bepaald dat nieuwe simulatieopdrachten ontwikkeld en gebruikt kunnen worden. "Zo zijn ook de kleinere accountantsorganisaties die opereren binnen het wettelijke controledomein in staat om professionals op te leiden", zegt de SRA.

Simulaties ontwikkelen

De Raad voor de Praktijkopleidingen van de NBA gaat nu partijen accrediteren die van plan zijn simulatieopdrachten te ontwikkelen volgens de ontwikkelkaders. Het SRA-Bureau zegt dat ontwikkelproces inmiddels te hebben gestart. "Vanuit het Stagebureau en Educatie wil SRA in samenwerking met andere partijen de simulatieopdrachten gaan aanbieden. Het gaat dan om ten minste drie simulatieopdrachten per trainee, twee overige assuranceopdrachten op het niveau van een beginnend beroepsbeoefenaar en een jaarrekeningcontrole op een lager niveau dan dat van een beginnend beroepsbeoefenaar."

De simulatieopdrachten zijn volgens de SRA toegankelijk voor trainees van alle varianten van de praktijkopleiding: Assurance, MKB en Finance.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.