Nieuws

Steinhoff doet aangifte tegen oud-topman

De Zuid-Afrikaanse meubelgigant Steinhoff heeft aangifte gedaan tegen Markus Jooste, de oud-topman van het bedrijf. Steinhoff verdenkt Jooste van corruptie.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Steinhoff heeft zich gewend tot Hawks, de Zuid-Afrikaanse politie-eenheid die corruptie bestrijdt en Steinhoff onderzoekt.

Steinhoff, uitbater van ketens als het Amerikaanse Matress Firm en het Britse Poundland, gaat gebukt onder een boekhoudschandaal. Een paar weken geleden werden onregelmatigheden gevonden in de cijfers. Daarop kelderde de beurskoers. Na uitgebreid onderzoek bleek dat ook niet kon worden vertrouwd op cijfers over 2016 en delen van de jaarrekening van 2015. Mogelijk moeten ook cijfers over eerdere jaren worden herzien.

Na het vertrek van Jooste en president-commissaris Christo Wiese in december is begin januari ook de cfo van Steinhoff, Ben la Grange, opgestapt. Accountant Deloitte trok eerder zijn controleverklaring over 2016 terug, direct nadat Steinhoff zelf half december de jaarrekening 2016 introk. Deloitte Nederland is sinds 2016 de accountant van Steinhoff, nadat het concern bijna twintig jaar door de Zuid-Afrikaanse tak van Deloitte werd bediend. Het meubelconcern heeft sinds 2015 een holding in Amsterdam en een beursnotering in Frankfurt.

PwC is door Steinhoff aangetrokken om de onregelmatigheden in de jaarrekeningen, ook die over 2015, te onderzoeken. Toezichthouder AFM doet ondertussen onderzoek naar de jaarrekeningcontroles van Deloitte over de gebroken boekjaren 2016 en 2017.

Het Nederlandse advocatenkantoor BarentsKrans heeft vandaag bekendgemaakt dat het namens gedupeerde aandeelhouders een claimprocedure start tegen Steinhoff en Deloitte.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.