Nieuws

AFM beboet EY voor overtreding onafhankelijkheidsregels

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 8 oktober 2018 een bestuurlijke boete van 165 duizend euro opgelegd aan Ernst & Young Accountants LLP (EY) wegens het overtreden van de onafhankelijkheidsregels.

EY heeft volgens de AFM in 2015 en 2016 wettelijke controles verricht bij cliënten, terwijl binnen het EY-netwerk tegelijkertijd andere werkzaamheden voor een aantal van die cliënten werd verricht. "Een dergelijke samenloop van activiteiten is niet toegestaan en kan een onafhankelijk oordeel van de accountantsorganisatie in de weg staan", aldus de AFM.

De AFM meldt dat EY de regels bij vier controles heeft overtreden: "Door een wettelijke controle te combineren met bijvoorbeeld fiscaal of juridisch advies, of het leveren van diensten welke uiteindelijk aan controle zijn onderworpen wordt de onafhankelijkheid van de accountant bedreigd. EY heeft deze regel in boekjaar 2015 en in boekjaar 2016 in vier van de door haar verrichte controles overtreden." Het zou gaan om vier wettelijke controles bij drie oob's in de periode van 16 juni 2015 tot en met 21 maart 2016 en van 28 april 2016 tot en met 7 maart 2017.

Constructieve opstelling

De constructieve opstelling van EY en de maatregelen die EY heeft getroffen om nieuwe risico's op een verboden samenloop van werkzaamheden te voorkomen, zijn volgens de AFM van invloed geweest bij de vaststelling van het boetebedrag. "EY heeft haar interne processen verbeterd door deze voorvallen mee te nemen in interne trainingen en door haar ICT-systemen aan te passen. Het feit dat EY een significant deel van de verdiensten voor de niet-controlediensten aan betrokken cliënten heeft terugbetaald, is ook meegewogen", aldus de AFM.

Reactie EY

Woordvoerder Toby Ellson van EY: "Alhoewel het om relatief kleine overtredingen gaat, betreuren we ze. Dit had niet mogen gebeuren. We hebben één overtreding zelf ontdekt en gemeld bij de AFM, uit nader onderzoek bleken er nog twee overtredingen te bestaan. Inmiddels hebben we maatregelen getroffen om de kans op herhaling te voorkomen, onder andere door het aanscherpen van processen en aanpassen van onze IT systemen."

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.