Nieuws

FIOD: banken moeten meer doen tegen witwassen

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) gaat achter banken aan die hun controlerende taak niet goed uitvoeren.

Volgens directeur Hans van der Vlist is de FIOD nieuwe witwaspraktijken in de financiële sector op het spoor. "Als banken hun rol als poortwachter niet goed vervullen, komen we bij hen uit", waarschuwt hij vrijdag in het FD. "Wat wij van ze willen, is dat ze hun verantwoordelijkheid nemen om die zo goed mogelijk te vervullen: zicht hebben op klanten en transacties en ook hun compliance op orde. Bij ING hebben we vastgesteld dat dat langdurig niet op orde was, met grote consequenties. We willen dat die rol verbetert en op een hoger peil komt."

Volgens Van der Vlist, die ook spreker is tijdens de Accountantsdag op 21 november, moeten banken alerter zijn op de criminele geldstromen die door hun systemen lopen en die ook actief melden. "Dan kan het, in combinatie met de stille revolutie in opsporingsmethoden, snel gaan met de aanpak van witwassen. Dan schieten we op." Van der Vlist zegt echter "mixed signalen" te ontvangen of banken hun taken in dit opzicht serieus nemen.

Maandag bleek uit een studie van de Universiteit Utrecht dat in Nederland jaarlijks voor ten minste 16 miljard euro aan crimineel geld wordt witgewassen. Begin september schikte ING in vier witwaszaken voor een recordbedrag van 775 miljoen euro met het Openbaar Ministerie.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.