Nieuws

'Big four deden zich tegoed aan noodlijdend Carillion'

Britse parlementsleden beschuldigen de big four ervan zich financieel tegoed te hebben gedaan aan het Britse bouwconcern Carillion terwijl het al noodlijdend was.

Dat blijkt uit een reactie van The Work and Pensions and Business, Energy and Industrial Strategy Committees op brieven van de big four over hun banden met Carillion. De commissies hadden de big four gevraagd om uit te leggen wat de kantoren in de afgelopen tien jaar precies te maken hebben gehad met bouwconcern Carillion, dat onlangs faillissement aanvroeg. Uit de antwoorden blijkt dat KPMG sinds 2008 20,2 miljoen Britse pond verdiende aan het bouwconcern en gerelateerd werk voor de overheid, PwC 21,1 miljoen, EY 18,3 miljoen, en Deloitte 12 miljoen.

Frank Field, voorzitter van de Work and Pensions-commissie: "Degelijke burgers zullen het beeld niet snel vergeten van deze bedrijven die zich tegoed deden aan wat kort daarna een karkas zou worden. We zagen aan het einde van ons onderzoek dat de voormalige directeuren er prima bij zitten, in tegenstelling tot gepensioneerde werknemers, leveranciers en werknemers. En deze cijfers laten zien dat de big four er, zoals altijd, ook prima bij zitten. Zij deden allemaal veel - en duur - werk voor Carillion."

Field beticht PwC er ook van dat het drie partijen tegen elkaar uitspeelde: het bedrijf, de pensioenfondsen en de overheid. "En nu krijgen ze betaald om als bijzonder bestuurder over het karkas van het bedrijf te waken. Het is misschien tekenend dat PwC nu deze lucratieve taak heeft gekregen zonder concurrentie, doordat de rest van de oligopolie conflicterende belangen heeft", aldus Field. De commissies wijzen er ook op dat drie ex-cfo's van Carillion ook van de big four afkomstig waren (twee KPMG'ers en een van EY).

Onderzoek naar KPMG

KPMG, controlerend accountant van Carillion sinds 1999, wordt momenteel door zowel de overheidscommissies als de Britse toezichthouder FRC onderzocht naar aanleiding van het faillissement. KPMG zegt het onderzoek te verwelkomen en te geloven dat het belangrijk is dat toezichthouders "controlewerk onderzoeken bij zaken die zo in de publieke belangstelling staan". PwC zegt alle medewerking te verlenen aan het onderzoek van de commissies. EY en Deloitte hebben nog niet gereageerd op de uitspraken van Fields.

Faillissement

Carillion, dat zo'n 43 duizend medewerkers heeft, doet veel opdrachten voor de Britse overheid, zoals de aanleg van wegen en de bouw van ziekenhuizen en gevangenissen. Die projecten zijn nu in gevaar gekomen. Het bedrijf kwam in juli vorig jaar voor de derde keer in vijf maanden met een winstwaarschuwing, waarna het aandeel kelderde. Halverwege januari vroeg Carillion faillissement aan, nadat gesprekken met de overheid en kredietverstrekkers over een kapitaalinjectie niets hadden opgeleverd. Kort daarna werd het onderzoek naar KPMG aangekondigd.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.