Nieuws

Steeds minder accountantskantoren met AFM-vergunning

Het aantal accountantskantoren met een vergunning van de AFM voor het mogen verrichten van wettelijke controles is gedaald tot onder de driehonderd.

De teller van het aantal vergunninghoudende accountantsorganisaties, zoals te vinden op de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), staat inmiddels op 298: negen grote accountantsorganisaties met oob-vergunning en 289 middelgrote en kleinere niet-oob-vergunninghouders. Het AFM-register bevat de gegevens van accountantsorganisaties die op grond van de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta) wettelijke controles mogen verrichten.

Het aantal vergunninghouders liep na de invoering van het AFM-toezicht en het uitgeven van de bijbehorende vergunningen al terug van 475 in 2010 naar 413 in 2014, vooral omdat een aantal kantoren in de praktijk geen wettelijke controles deden. De toezichthouder sprak in een trendrapport uit september 2015 de verwachting uit dat het aantal vergunninghoudende kantoren verder zou dalen.

De AFM heeft de bevoegdheid een vergunning in te trekken als een organisatie de voorafgaande drie jaren geen wettelijke controle heeft uitgevoerd. En kantoren kunnen zelf besluiten hun vergunning in te leveren, bijvoorbeeld op basis van de uitkomst van kwaliteitstoetsing, wegens samenwerking met een andere partij of het zelf afstoten van wettelijke controles.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.