Ex-cfo Enron: 'Onze methoden nog steeds gangbaar'
Er zijn nog altijd bedrijven die in hun jaarverslaggeving de mazen van de wet opzoeken, zegt Andrew Fastow. De voormalig cfo van Enron denkt daarbij met name aan Europese banken. Fastow is keynote speecher op de Dag van de Fraude Onderzoeker, die eind april wordt gehouden.
Lex van Almelo
Fastow ziet tegenwoordig soms deals die hem laten blozen, zegt hij in een interview voor het Institute for Financial Crime. Daarbij denkt hij aan enkele Europese banken, die structured finance-methoden gebruiken om te suggereren dat zij voldoen aan de kapitaaleisen van Basel-III. Fastow gelooft niet dat de banken de regels opzettelijk overtreden, maar wel dat ze bewust de mazen in de wet uitbuiten.
In zijn keynote speech op de Dag van de Fraude Onderzoeker zal Fastow met zijn trofee van CFO of the Year 1999 en zijn gevangenis-ID-kaart in de hand laten zien dat “je de regels kunt volgen, maar daar toch tegen kunt zondigen”. Volgens hem moeten accountants de vraag stellen of het uitbuiten van de mazen in de wet wel “the right thing to do” is.
Denken als fraudeur
Accountants zouden vaker vooraf moeten bedenken hoe er fraude kan worden gepleegd bij de klant. En zij zouden zich bij ‘red flags’ minder gemakkelijk met een kluitje in het riet moeten laten sturen door de directie. Dat is ook dit jaar de les van enkele workshops. Op het programma van de tweede Dag van de Fraude Onderzoeker staan workshops over fraudesignalen in de jaarrekening, de psychologie van de fraudeur (‘denk als een fraudeur’) en fraude en witwassen.
Verder komen de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie met fraudecasuïstiek en vertelt een medewerker van de FIU-Nederland wat er gebeurt met de Wwft-meldingen van accountants en andere dienstverleners. Actueel zijn de workshops over de nieuwe privacywetgeving en fraudeonderzoek.
Vertrouwen
Het Institute for Financial Crime organiseert de dag om kennisuitwisseling te bevorderen tussen de publieke en private fraudebestrijders. Daarvoor moeten ze elkaar om te beginnen leren kennen. “Daarna moeten ze elkaar gaan vertrouwen”, zegt IFFC-directeur en voormalig forensisch accountant Arthur de Groot.
Gerelateerd
Fraudeverdachten werkten met valse documenten bij de overheid
Het Openbaar Ministerie (OM) waarschuwt overheidsdiensten om bij het inhuren van personeel alert te zijn op mogelijke identiteitsfraude. Uit onderzoek van de Rijksrecherche...
BDO: Bewustwording rond frauderisico's neemt toe
Het bewustzijn rond fraude en bijkomende risico's binnen organisaties is aan de beterende hand. Uit onderzoek van BDO onder ruim negenhonderd organisaties blijkt...
Onlinebank Revolut onder vuur in VK na omvangrijke zwendel
Onlinebank Revolut staat onder druk in het Verenigd Koninkrijk, vanwege een omvangrijke fraudeclaim. Oplichters zouden 700.000 pond (ongeveer 580.000 euro) van een...
Gemeente Helmond voor bijna een ton getild
De gemeente Helmond heeft in september jl. ten onrechte 93.000 euro betaald aan onbekenden. De gemeente trapte in een 'aanmaning' via een frauduleuze e-mail.
Boeiende première tijdens tiende editie Fraude Film Festival
Tijdens de tiende editie van het jaarlijkse Fraude Film Festival, op 7 en 8 november in het Amsterdamse theater Tuschinksi, ging de Anti-Fraude Award naar een professionele...