Nieuws

Gesjoemel met cijfers Steinhoff al langer aan de gang

Het manipuleren van de cijfers van Steinhoff gaat verder terug dan tot nu werd gedacht.

Dat meldt de Suddeutsche Zeitung. Ceo Markus Jooste zou in de e-mails die onlangs opdoken schrijven over cijfers uit 2011 die vragen opwerpen. In de e-mails wordt gesproken over posten uit boekjaar 2011 waar geen documentatie of onderpand voor bestaat.

Vorige week werd bekend dat Jooste al in de zomer van 2014 in een e-mailwisseling aan twee medewerkers vroeg om cijfers te veranderen. In de e-mailwisseling vraagt Jooste om bij een dochteronderneming 100 miljoen extra omzet te boeken, om de winstcijfers wat op te krikken. Wanneer een van de medewerkers zegt dat zorgwekkend te vinden, schrijft Jooste dat hij begrijpt dat de collega bezorgd is over hoe de ingrepen in de toekomst weer moeten worden weggewerkt.

Vervolgens ontstaat er een lange mailwisseling over hoe het gesjoemel met de cijfers verborgen kan blijven. In diezelfde mailwisseling wordt ook gesproken over de posten uit boekjaar 2011, waar volgens Suddeutsche Zeitung geen onderpand of documentatie over te vinden is.

Steinhoff zegt geen commentaar te hebben op de e-mails en verwijst naar het lopende externe onderzoek. Jooste en de twee managers, waarvan er nog één in dienst is bij Steinhoff, geven ook geen commentaar. De jaarrekeningen van voor 2015 staan nog altijd op de website van Steinhoff. 

Boekhoudschandaal

Steinhoff, uitbater van ketens als het Amerikaanse Matress Firm en het Britse Poundland, gaat gebukt onder een boekhoudschandaal. Eind vorig jaar werden onregelmatigheden gevonden in de cijfers. Daarop kelderde de beurskoers. Na uitgebreid onderzoek bleek dat ook niet kon worden vertrouwd op cijfers over 2016 en delen van de jaarrekening van 2015. Steinhoff heeft inmiddels zelf ook aangifte gedaan tegen de oud-topman van het bedrijf.

Vorige week heeft Steinhoff jurist Peter Wakkie voorgedragen als commissaris. Aandeelhouders van het noodlijdende concern moeten op 20 april besluiten over zijn benoeming. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.