Nieuws

Steinhoff draagt Peter Wakkie voor als commissaris

De internationale meubelketen Steinhoff heeft jurist Peter Wakkie voorgedragen als commissaris. Aandeelhouders van het noodlijdende concern moeten op 20 april besluiten over zijn benoeming. Ondertussen is ook de jaarrekening over 2014 van Steinhoff onderwerp van discussie.

De voordracht van Wakkie is onderdeel van een flinke vernieuwing in de Raad van Commissarissen bij Steinhoff. Het concern maakt op haar website  melding van de voordracht van zes nieuwe onafhankelijke leden voor de RvC.

Advocaat Peter Wakkie werd vooral bekend door zijn rol bij Ahold, waar hij als bestuurder schoon schip moest helpen maken na de boekhoudaffaire bij het supermarktconcern begin deze eeuw. Vervolgens was hij onder meer commissaris bij ABN AMRO, Wolters Kluwer, BCD Holdings en TomTom. Hij heeft veel ervaring met organisaties in crisis en het afwikkelen van fraudes. In een interview  in NRC eind 2015 deelde hij een aantal lessen om fraude te overleven.

Jaarrekening 2014

Ondertussen meldt het FD dat de problemen bij meubelgigant Steinhoff ook in de zomer van 2014 al speelden. Volgens de krant, die zich baseert op e-mailverkeer waar de Duitse krant Suddeutsche Zeitung over beschikt, werd door toenmalig Steinhoff-ceo Markus Jooste medio 2014 al ingegrepen in de jaarcijfers van het concern.

Jooste zou medewerkers opdracht hebben gegeven om de omzet van een dochterbedrijf liefst honderd miljoen hoger in de boeken op te nemen, om de winst optisch te verhogen. Ook zou sprake zijn van ingrepen in balansposten bij de jaarrekening over 2014. Steinhoff heeft eind januari al aangifte  gedaan tegen oud-topman Jooste, op verdenking van corruptie.

Eerder trok Steinhoff al de jaarrekeningen over 2015 en 2016 terug. Accountant Deloitte trok vervolgens ook zijn controleverklaring in. Eind vorig jaar maakte het meubelconcern bekend boekhoudkundige onregelmatigheden te hebben ontdekt, waarna de topman en later de cfo vertrokken. De beurskoers van Steinhoff stortte in. De AFM onderzoekt de rol van Deloitte bij de meubelgigant.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.