Nieuws

Ophef om tarief PwC UK bij afwikkeling faillissement Carillion

Verschillende Britse politici zijn kritisch over de tarieven van PwC UK, dat in acht weken tijd 23,4 miljoen euro heeft verdiend aan de afwikkeling van het faillissement van Britse bouwbedrijf Carillion.

Dat melden verschillende Britse media. PwC heeft inmiddels 20,4 miljoen Britse pond in rekening gebracht als bijzonder bestuurder, ongeveer 2,5 miljoen pond per week. Momenteel zijn er 112 medewerkers van PwC bezig met het bijzondere bestuur bij het bedrijf. Aanvankelijk had PwC 257 medewerkers op het project zitten.

Tarieven

Verscheidene politici zijn verontwaardigd over de tarieven. MP Rachel Reeves noemt de tarieven "bovenmenselijk" en vindt het vreemd dat PwC nog geen indicatie kan geven van hoeveel de afhandeling in totaal zal kosten.

Ook Frank Field, voorzitter van de Work and Pensions-commissie, die al eerder felle kritiek uitte op de rol van de big four in de aanloop naar het faillissement, liet weer van zich horen. Volgens Field had PwC "alle reden om de Carillion-koe droog te melken, en toen het uiteindelijk omviel was daar prompt PwC weer als slager, om de botten van het gevallen beest weer te verpakken en snel door te verkopen."

Afwikkeling

PwC zegt te verwachten dat de kosten geleidelijk zullen dalen, maar dat de klus uitzonderlijk complex is en het daarom ook niet mogelijk is om in te schatten hoeveel de afwikkeling van het faillissement uiteindelijk zal kosten. Een woordvoerder zegt dat het PwC tot nu toe gelukt is om 8.500 banen te redden, en om verschillende belangrijke werkzaamheden van Carillion door te laten gaan. "Wij zijn ingehuurd vanwege onze capaciteit om op de benodigde snelheid de schaalgrootte, skills en ervaring te leveren om zo de problemen die door het faillissement van Carrillion ontstaan te minimaliseren."

Gerelateerd

Afbeelding NBA

Nederlandse veranderaanpak accountantssector verdient de voorkeur

'Never waste a good crisis' is een uitspraak van Churchill die goed van toepassing is op de Britse accountants. De Britse beroepsorganisatie ICAEW lanceert een rigoureus voorstel om de bovenkant van de auditmarkt te herverdelen en zo ruimte te maken voor kleinere kantoren. In het voorstel mogen de big four nog maar 75 procent van de beursgenoteerde ondernemingen in het Verenigd Koninkrijk controleren.

x 6 66 55 Marco van der Vegte

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.