Nieuws

Minister gaat beloning bankiers onderzoeken

Na de commotie rondom de geplande salarisverhoging voor ING-topman Hamers gaat het kabinet mogelijkheden onderzoeken om de beloningsregels voor bankiers aan te scherpen. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) wil echter alleen ingrijpen in de beloning bij financiële ondernemingen die staatssteun krijgen.

Hoekstra schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij een deel van het vaste loon van bestuurders van banken of verzekeraars wil kunnen terugvorderen, als die instellingen overeind blijven door geld van de staat. Zo draaien de bestuurders ook zelf op voor falend beleid. Ook zouden bestuurders en medewerkers die een deel van hun vaste beloning als aandelen van hun bedrijf krijgen, deze aandelen een paar jaar niet mogen verkopen. Dat is meer in het langetermijnbelang van de onderneming.

Rekenschap

Verder wil de minister onderzoek doen naar introductie van een wettelijke verplichting voor banken om in het openbaar rekenschap te geven hoe het beloningsbeleid van bestuurders en medewerkers zich verhoudt tot de maatschappelijke functie van de onderneming. In dat verband moet ook worden onderzocht welke rol toezichthouders kunnen spelen.

De minister benadrukt in de Kamerbrief dat Nederland in Europa voorop loopt als het gaat om strenge wet- en regelgeving op het terrein van beloningen in de financiële sector. Volgens Hoekstra vraag het herstel van vertrouwen in de financiële sector om "op een verstandige en zuivere manier moeten omgaan met beloningen. Natuurlijk heeft de bankensector de afgelopen jaren een aantal stappen gezet, maar we hebben tegelijkertijd ook echt nog een weg te gaan."

Volgens Tweede Kamerlid Bart Snels (GroenLinks) klonk Hoekstra "voor de verkiezingen een stuk stoerder dan na de verkiezingen over het ingrijpen bij de salarissen van bankiers''. GroenLinks kwam eerder met een wetsvoorstel om de topbeloningen bij banken aan banden te leggen; Snels houdt vast aan dat voorstel.

Contacten met ING

Minister Hoekstra gaat in een aparte Kamerbrief ook uitgebreid in op de contacten tussen het ministerie van Financiën en ING over het beloningsbeleid voor de top van de bank. De president-commissaris van ING, Jeroen van der Veer, stelde vorige week tijdens een verhoor  door de Tweede Kamer dat ING zich had gehouden aan eerdere afspraken met het ministerie over de beloning van topman Hamers.

Hoekstra verwijst in de brief naar contacten tussen het ministerie en ING uit 2009 en 2010, toen de bank nog staatssteun kreeg. Toen zou inderdaad zijn besproken dat de bank naar andere Europese ondernemingen mag kijken, als benchmark voor de beloning van de top. "Dit betekent niet dat deze benchmark, acht jaar later, onverkort kan worden toegepast om de beloningen aanzienlijk te verhogen. De raad van commissarissen moet zich steeds rekenschap geven van de maatschappelijk context en de huidige situatie in ogenschouw nemen", aldus Hoekstra.

Of de minister, nadat ING besloot om de loonsverhoging van topman Hamers terug te draaien, een telefoontje van Van der Veer heeft gehad met het verzoek om van nieuwe wetgeving rondom bankiersbeloningen af te zien, vermeldt de Kamerbrief niet.

De Tweede Kamer debatteert woensdag over de ING-zaak en de reactie van de minister.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.