Nieuws

Australische bank krijgt recordboete van ruim 450 miljoen euro

De Commonwealth Bank of Australia (CBA) heeft van de Australische toezichthouder Austrac een boete gekregen van 700 miljoen Australische dollar (456,49 miljoen euro), vanwege het niet voldoen aan anti-witwaswetgeving.

Austrac beschuldigde de CBA van "serieuze en systemische non-compliance" met de Australische anti-witwaswetgeving. De boete van 700 miljoen dollar is de hoogste boete die ooit in Australië is gegeven door een toezichthouder.

De CBA heeft toegegeven dat het de wetten tegen witwassen en het financieren van terrorisme in drie jaar tijd maar liefst 53.750 keer heeft overtreden. Verdachte transacties werden nauwelijks gemeld aan de toezichthouder, en de monitoring van de bank functioneerde nauwelijks. Noch de interne auditafdeling, noch de externe accountant hebben de problemen gesignaleerd.

Volgens de bank zijn de overtredingen echter het gevolg van een softwarefout, waardoor de verdachte transacties niet werden gesignaleerd. "Ondanks dat we dit niet met opzet hebben gedaan, erkennen wij wel dat we serieuze fouten hebben gemaakt", aldus de nieuwe ceo Matt Cormyn. De vorige ceo, Ian Narev, stapte op vanwege het schandaal.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.