Nieuws

Ontslagen clustermanager Schiedam dagvaardt BING

Clustermanager Hans Boet, die werd ontslagen na het verschijnen van het BING-rapport over de misstanden bij de gemeente Schiedam, is een nieuwe civiele procedure begonnen tegen BING en Jaap ten Wolde, die het onderzoek uitvoerden.

Lex van Almelo

De in 2012 ontslagen Boet probeerde zijn schade al eerder vergoed te krijgen via een kort geding. De rechtbank en het gerechtshof wezen zijn claim van 1,1 miljoen euro toen af. Volgens het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft Boet niet kunnen aantonen dat het BING-rapport heeft geleid tot zijn ontslag en zijn inkomens- en reputatieschade. BING en Ten Wolde voerden in deze procedures onder meer aan dat Boet ook zonder BING-rapport zou zijn ontslagen bij een reorganisatie van de ambtelijke top.

Bodemprocedure

Boet is nu een bodemprocedure begonnen. In de dagvaarding doet hij omstandig uit de doeken dat het BING-rapport de directe aanleiding was voor zijn ontslag en dat hij tot de verschijning van het rapport “een onberispelijke staat van dienst” had. Hij vindt dat BING niet alleen tekort is geschoten bij de uitvoering van het onderzoek, maar ook bij de presentatie van de conclusies, die Boets eer en goede naam hebben aangetast. Ambtenaren over wie BING niets rapporteerde, zijn volgens Boet niet ontslagen.

Volgens Boet heeft zijn leidinggevende gezegd dat Boet weliswaar een onberispelijk personeelsdossier had, maar dat zijn positie “als gevolg van het BING-rapport onhoudbaar is geworden en het draagvlak was verdwenen”. Boet werd geschorst en daarna ontslagen.  Volgens de dagvaarding heeft de nu 59-jarige Boet geen werk meer kunnen vinden en is er geen enkel perspectief meer op werk. Ook heeft hij zijn huis moeten verkopen.

In de bodemprocedure eist Boet 832.557 euro netto als vergoeding voor zijn inkomensschade. Verder moet BING een rectificatie plaatsen op de site van het bureau. Op 28 juni zou de Rechtbank Midden-Nederland de zaak behandelen.

De Accountantskamer verklaarde de klacht van Boet tegen Ten Wolde deels gegrond en legde een waarschuwing op. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven bevestigde de waarschuwing in hoger beroep.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.