Nieuws

VEB daagt Deloitte voor rechter inzake Steinhoff

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft accountantskantoor Deloitte voor de rechtbank in Rotterdam gedaagd voor de geleden schade van investeerders als gevolg van onregelmatigheden in de boekhouding van meubelconcern Steinhoff.

Volgens de VEB is Deloitte "ernstig tekort geschoten in zijn wettelijk vastgelegde taak als controlerend accountant en heeft ten onrechte een goedkeurende controleverklaring verstrekt bij de Steinhoff-jaarrekening over 2016". De VEB is van mening dat Steinhoff-beleggers miljarden euro’s schade hebben geleden "als gevolg van de misleidende jaarrekening voorzien van goedkeurende controleverklaring van Deloitte".

Onregelmatigheden

Meubelconcern Steinhoff, uitbater van ketens als het Amerikaanse Matress Firm en het Britse Poundland, gaat sinds december 2017 gebukt onder een omvangrijk boekhoudschandaal. Eind vorig jaar werden onregelmatigheden gevonden in de cijfers. Onder meer de ceo en enkele managers van het bedrijf zouden opzettelijk cijfers hebben aangepast om de winst op te krikken.

Toen in december vorig jaar de onregelmatigheden werden ontdekt kelderde de beurskoers. Volgens de VEB verdampte meer dan 14 miljard euro aan beurswaarde. Na uitgebreid onderzoek bleek dat ook niet kon worden vertrouwd op cijfers over 2016 en delen van de jaarrekening van 2015.

Deloitte Nederland

Deloitte Nederland is sinds 2016 de accountant van Steinhoff, nadat het concern bijna twintig jaar door de Zuid-Afrikaanse tak van Deloitte werd bediend. Het meubelconcern heeft sinds 2015 een holding in Amsterdam en een beursnotering in Frankfurt. Bij een aandeelhoudersvergadering in april op Schiphol is Deloitte opnieuw als accountant aangesteld.

PwC is door Steinhoff aangetrokken om de onregelmatigheden in de jaarrekeningen te onderzoeken. Toezichthouder AFM doet ondertussen onderzoek naar de jaarrekeningcontroles van Deloitte over de gebroken boekjaren 2016 en 2017. Het onderzoeksrapport van PwC wordt pas eind dit jaar verwacht.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.