Nieuws

Boete van drie miljoen pond voor Grant Thornton UK

De Financial Reporting Council (FRC) heeft Grant Thornton UK een boete van vier miljoen pond opgelegd. De boete is na een schikking teruggebracht tot drie miljoen pond. Ook vier voormalige partners van het kantoor kregen boetes.

De Britse toezichthouder heeft de boetes opgelegd naar aanleiding van een onderzoek naar de controles door Grant Thornton bij het beursgenoteerde frisdrankbedrijf Nichols en bij de Universiteit van Salford over de jaren 2010 tot en met 2013.

Van de oud-partners kreeg Eric Healey met 200 duizend pond - na schikking verlaagd tot 150 duizend pond - de hoogste boete. Ook wordt hij voor vijf jaar doorgehaald als lid van beroepsorganisatie ICAEW.

Healey trad na zijn pensionering toe tot de auditcommissies van Nichols en de universiteit, op dat moment controleklanten van Grant Thornton, maar bleef daarnaast werkzaamheden uitvoeren voor het kantoor. Hij ondersteunde onder meer twee van de andere beboete partners, die verantwoordelijk waren voor de controles bij Nichols.

"This created serious familiarity and self-interest threats and resulted in the loss of independence in respect of eight audits over the course of four years. The case also revealed widespread and serious inadequacies in the control environment in Grant Thornton's Manchester office over the period as well as firm-wide deficiencies in policies and procedures relating to retiring partners", aldus de FRC.

Grant Thornton UK stelt in een reactie dat het kantoor erop vertrouwt dat een dergelijke situatie zich in de toekomst niet meer voor zal doen, omdat het kantoor sindsdien aanzienlijke investeringen in mensen en processen heeft gedaan.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.