Nieuws

Britse toezichthouder geeft recordstraf aan Ierse AssetCo-accountants

De Financial Reporting Council (FRC) heeft drie Ierse accountants doorgehaald en beboet, en een van hen het langste beroepsverbod ooit gegeven.

Voormalig AssetCo-ceo John Shannon, voormalig cfo Raymond 'Frank' Flynn en voormalig financial controller Matthew Boyle, allemaal Ierse accountants, hebben volgens de FRC "oneerlijk en roekeloos" gehandeld. Shannon wordt doorgehaald voor een recordperiode van zestien jaar en moet een geldboete van 250 duizend pond betalen. Flynn wordt doorgehaald voor veertien jaar en krijgt 150 duizend pond boete, Boyle wordt doorgehaald voor twaalf jaar en krijgt 100 duizend pond boete.

Het drietal heeft volgens de FRC flink gesjoemeld met de financiële cijfers in 2009 en 2010. In 2011 moest AssetCo daardoor de cijfers herzien; de activa werd met 146 miljoen pond verlaagd en de winst met 25 miljoen pond. De FRC noemt het een van de ergste gevallen van wangedrag die de toezichthouder heeft gezien in haar bestaan.

Grant Thornton, destijds de controlerend accountant van AssetCo, kreeg vorig jaar al een boete van 2,9 miljoen pond omdat de controle van het bedrijf "ondeugdelijk" zou zijn geweest.

De FRC kan vanwege een overeenkomst met de Ierse beroepsorganisatie Chartered Accountants Ireland (CAI) ook Ierse accountants sancties opleggen. De CAI heeft twee van de drie meteen doorgehaald, Boyle was al doorgehaald in 2013.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.