Celstraf oud-Loyens partner voor verduistering bij goede doelen
Voor miljoenenfraude bij vier stichtingen voor goede doelen is een voormalig partner van Loyens & Loeff veroordeeld tot een flinke celstraf.
Volgens de rechtbank in Den Bosch staat vast dat René V. uit Oosterhout als voorzitter van de goede doelen-stichtingen facturen heeft vervalst en geld heeft verduisterd. De rechter legde dertig maanden celstraf op, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Tegen de verdachte was vijf jaar cel geëist.
De vier fondsen waren gevuld met 200 miljoen euro van twee steenrijke vrouwen, die goede doelen willen steunen. De FIOD begon een onderzoek nadat de Belastingdienst alarm had geslagen over absurd hoge kosten bij de stichtingen. Van 24 miljoen euro die tussen 2008 en 2012 werd besteed, ging de helft op aan kosten.
René V. factureerde namens Loyens & Loeff in totaal voor 6,5 miljoen euro. Met een uurtarief van ongeveer zeshonderd euro declareerde hij volgens de rechtbank veel meer dan redelijk was voor zijn werk.
Zakenpartner
Een verdachte zakenpartner, die penningmeester was bij de goede doelen, kreeg een jaar celstraf waarvan de helft voorwaardelijk. Hij controleerde uitgaven slecht en declareerde ook veel te veel . Beide verdachten mogen voorlopig geen bestuurslid meer zijn van een stichting. Volgens de rechtbank hebben ze puur uit winstbejag het vertrouwen van de twee rijke donateurs misbruikt.
Loyens & Loeff dwong René V. , belastingadviseur en kantoorleider in Eindhoven, in 2015 tot een vertrek. Het geld dat hij in rekening had gebracht bij de stichtingen betaalde het kantoor terug.
Bron: ANP
Gerelateerd

Overleden topman van kantoor landsadvocaat beschuldigd van fraude
De voormalige bestuursvoorzitter van het advocaten- en notarissenkantoor Pels Rijcken heeft zich volgens het kantoor schuldig gemaakt aan fraude. Het kantoor heeft...

Betalingsgegevens kunnen accountants helpen bij de bestrijding van fraude
Banken en (forensisch) accountants moeten samen onderzoeken hoe betalingsgegevens makkelijk elektronisch beschikbaar kunnen worden gesteld, om fraude te bestrijden.

Best practices fraude(risico)beheersing voor bestuurders en toezichthouders
Hoe geeft u als bestuurder van een onderneming concreet invulling aan frauderisicobeheersing? Hoe zorgt u ervoor dat fraude tijdig wordt ontdekt en in de kiem wordt...

FIOD bekeek in 2020 ruim 400 'coronameldingen'
Gehackte websites waar illegale coronamedicijnen te koop werden aangeboden, handel in vervalste gezondheidsverklaringen en oplichting bij de verkoop van mondkapjes....

Pheijffer: Kroongetuigenregeling voor tussenpersonen niet zinnig
Het verbreden van de bestaande kroongetuigenregeling voor tussenpersonen als accountants, notarissen of makelaars is een "tekentafeloplossing, bedacht in een ivoren...