Nieuws

Celstraf oud-Loyens partner voor verduistering bij goede doelen

Voor miljoenenfraude bij vier stichtingen voor goede doelen is een voormalig partner van Loyens & Loeff veroordeeld tot een flinke celstraf.

Volgens de rechtbank in Den Bosch staat vast dat René V. uit Oosterhout als voorzitter van de goede doelen-stichtingen facturen heeft vervalst en geld heeft verduisterd. De rechter legde dertig maanden celstraf op, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Tegen de verdachte was vijf jaar cel geëist.

De vier fondsen waren gevuld met 200 miljoen euro van twee steenrijke vrouwen, die goede doelen willen steunen. De FIOD begon een onderzoek nadat de Belastingdienst alarm had geslagen over absurd hoge kosten bij de stichtingen. Van 24 miljoen euro die tussen 2008 en 2012 werd besteed, ging de helft op aan kosten.

René V. factureerde namens Loyens & Loeff in totaal voor 6,5 miljoen euro. Met een uurtarief van ongeveer zeshonderd euro declareerde hij volgens de rechtbank veel meer dan redelijk was voor zijn werk.

Zakenpartner

Een verdachte zakenpartner, die penningmeester was bij de goede doelen, kreeg een jaar celstraf waarvan de helft voorwaardelijk. Hij controleerde uitgaven slecht en declareerde ook veel te veel . Beide verdachten mogen voorlopig geen bestuurslid meer zijn van een stichting. Volgens de rechtbank hebben ze puur uit winstbejag het vertrouwen van de twee rijke donateurs misbruikt.

Loyens & Loeff dwong René V. , belastingadviseur en kantoorleider in Eindhoven, in 2015 tot een vertrek. Het geld dat hij in rekening had gebracht bij de stichtingen betaalde het kantoor terug.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.