Nieuws

Extra toezicht op IJsselmeerziekenhuizen

De MC IJsselmeerziekenhuizen, met locaties in Lelystad, Emmeloord, Dronten en Urk, zijn onder verscherpt toezicht gesteld.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft er "onvoldoende vertrouwen" in dat benodigde verbeteringen in de zorg doorgevoerd worden, "gezien de huidige bestuurlijke onrust."

De inspectie heeft al langer zorgen over de kwaliteit en veiligheid van de zorg in de financieel noodlijdende ziekenhuizen. Onlangs zijn er grote veranderingen geweest in de raad van commissarissen en de raad van bestuur. "Wij zijn geïnformeerd over mogelijke continuïteitsproblemen vanwege de financiële situatie van het ziekenhuis", aldus de gezondheidsinspectie.

De ziekenhuizen van zorgondernemer Loek Winter worden zes maanden extra in de gaten gehouden. De tekortkomingen moeten in deze periode worden opgelost. Als dit niet het geval is kan de inspectie nieuwe maatregelen nemen waaronder het opleggen van boetes.

De ziekenhuizen zouden in de afgelopen jaren met name door een grote hoeveelheid concurrerende ziekenhuizen in de regio in zwaar weer terecht zijn gekomen. Daardoor staan de resultaten nu onder druk.

Accountant vervangen

Begin juli kondigde Winter en zakenpartner Willem de Boer aan dat EY, de accountant van de ziekenhuizen, vervangen werd door accountantskantoor Verstegen, omdat EY volgens De Boer "te intensief" was gaan controleren na de kritische rapporten over controlekwaliteit van toezichthouder AFM in de laatste jaren.

De definitieve jaarrekening over 2016 van het MC Slotervaart in Amsterdam en de MC Groep in Flevoland is tien maanden na de deadline gepubliceerd, omdat het bestuur en EY in de clinch lagen over de verantwoording van enkele posten. Volgens De Boer verzandde de ondernemers in discussies met EY die vooral over "technische zaken" gingen.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.