Nieuws

'Huidige financiële verslaggeving voldoet niet meer'

De huidige financiële verslaggeving benadrukt vooral de positie en prestaties van een organisatie. Dat model voldoet niet langer in tijden van ingrijpende veranderingen.

Dat zei Nancy Kamp-Roelands, associate partner bij EY, in haar inaugurele rede die zij eerder deze week hield aan de rijksuniversiteit Groningen. Zij is benoemd tot bijzonder hoogleraar niet-financiële informatie, integrated reporting en assurance.

In haar rede bespreekt zij hoe uitdagingen op het gebied van milieu, maatschappij, economie en technologie onze verslaggeving veranderen en hoe verslaggeving onze omgeving kan veranderen. Volgens Kamp-Roelands voldoet de huidige verslaggeving niet meer: "Er is ook behoefte aan informatie om te begrijpen in welke mate een organisatie flexibel genoeg is om tijdig, integer en voldoende op de veranderingen in te spelen en op die manier in staat is - en blijft - lange termijn waarde te genereren voor een brede groep stakeholders. Deze informatie is niet alleen belangrijk om verantwoording af te leggen, maar ook om vertrouwen op te bouwen in het veranderingsproces dat een organisatie doormaakt. Er is een toegenomen belangstelling van investeerders voor dit soort informatie, omdat het zichtbaarder wordt dat financiële prestaties samenhangen met niet-financiële prestaties."

Deze veranderingen in financiële verslaggeving vragen volgens Kamp-Roelands om aanpassingen in onderwijs en onderzoek. Kamp-Roelands pleit ervoor dit onderwerp structureel hierin op te nemen, zodat de nieuwe generatie accountants klaar is om deze uitdagingen in verslaggeving en assurance aan te gaan.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.