Nieuws

'Bijna 13 miljard euro per jaar witgewassen in Nederland'

Er wordt jaarlijks bijna 13 miljard euro crimineel geld witgewassen in Nederland, waarvan het grootste deel afkomstig is uit Nederland.

Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar economie Brigitte Unger van de Universiteit Utrecht waar het Financieele Dagblad over schrijft. Uit het onderzoek blijkt ook dat Nederland minder populair is als doorvoerland van crimineel geld dan eerder werd aangenomen. België en Luxemburg blijken een stuk populairder als doorvoerland.

Unger berekende dat er jaarlijks 16 miljard euro aan crimineel geld wordt verdiend in Nederland. Daarvan wordt de helft in Nederland witgewassen. Ook komt er 5 miljard euro crimineel geld uit het buitenland binnen. Ruim 4 miljard stroomt weer door naar het buitenland. Koplopers qua witwassen zijn de VS en het Verenigd Koninkrijk, waar tezamen voor krap 340 miljard euro wordt witgewassen, 40 procent van het geschatte witwastotaal van de 36 Oeso-landen.

Unger kreeg voor haar onderzoek toegang tot allerlei transactiemeldingen van onder meer casino's, autodealers en banken, door samen te werken met iCOV, de infobox crimineel en onverklaarbaar vermogen, een samenwerkingsverband tussen de politie, de fiscus, FIU Nederland en het Openbaar Ministerie. Hierdoor kon zij volgens het FD criminele geldstromen "voor het eerst" nauwkeurig onderzoeken.

Unger merkt wel op dat belastingontwijking niet is meegenomen in het onderzoek. "Dan zou de doorstroom voor Nederland veel hoger kunnen uitkomen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.