Nieuws

Verplicht einde aan 'slapend dienstverband'

Bedrijven mogen werknemers die langdurig ziek zijn geworden en niet meer aan het werk kunnen komen bij hun werkgever, niet nog jaren tegen hun zin in dienst houden.

Volgens de Hoge Raad moet er een einde komen aan deze praktijk, die werkgevers gebruiken om betaling van de transitievergoeding te ontlopen.

De hoogste rechter boog zich over de kwestie na vragen van de rechtbank in Limburg. Die behandelde een zaak van een werknemer in zo'n slapend dienstverband die al lang geen loon meer ontvangt. De werknemer eiste van zijn werkgever een schadevergoeding.

Werkgevers mogen zieke medewerkers de eerste twee jaar niet ontslaan en moeten het loon doorbetalen. Daarna stopt de verplichting van loondoorbetaling en mag de werknemer ontslagen worden. Als werknemer heb je dan recht op een transitievergoeding. De Hoge Raad heeft er in zijn antwoord al rekening mee gehouden dat werkgevers vanaf april volgend jaar volgens de wet gecompenseerd worden voor de transitievergoeding.

Vakbond CNV reageert verheugd. "Wat we al jaren roepen, wordt nu bevestigd door de Hoge Raad", concludeert CNV-voorzitter Piet Fortuin. "Duizenden werknemers zitten onterecht gevangen in een slapend dienstverband. We sporen werkgevers aan om alle slapende dienstverbanden nog voor het einde van het jaar op een nette manier te beëindigen."

Exacte cijfers over slapende dienstverbanden zijn niet bekend. Maar ook FNV staat honderden van deze mensen juridisch bij. Volgens de bond is in de afgelopen jaren meer dan 7 miljoen euro geïncasseerd als compensatie voor de transitievergoeding voor FNV-leden met een slapend dienstverband.

De zaak in Limburg wordt door de rechtbank voortgezet. Die zal bij zijn uitspraak gebruikmaken van de antwoorden van de Hoge Raad. Datzelfde geldt voor andere rechters die in vergelijkbare zaken moeten beslissen. De kwestie dient per geval bekeken te worden. De situatie kan volgens de Hoge Raad anders zijn als een werkgever gerechtvaardigde belangen heeft om de betreffende werknemer toch in dienst te houden, bijvoorbeeld als er een reëel uitzicht is op terugkeer in het werkproces.

Bron: ANP

 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.