Nieuws

Gemeentelijke indeling in 2020 ongewijzigd

In 2020 blijft de gemeentelijke indeling uit 2019 gehandhaafd. Opnieuw telt ons land dan 355 gemeenten.

Het is voor het eerst sinds 2008 dat er geen gemeenten worden samengevoegd of heringedeeld in nieuwe gemeenten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Sinds 1840 is het aantal gemeenten geleidelijk afgenomen, van ruim elfhonderd tot 355 in 2019. Sindsdien is het slechts acht keer voorgekomen dat er geen gemeentelijke herindelingen waren. Voor het laatst was dat in 2008.

Begin 2018 telde ons land nog 380 gemeenten. Als gevolg van gemeentelijke herindelingen daalde dat aantal in een jaar tijd met 25, de sterkste daling sinds 2001.

86 procent van die 380 gemeenten kreeg over het verslagjaar 2018 een goedkeurend oordeel voor rechtmatigheid, zo bleek dit najaar. Een inventarisatie door Accountant.nl liet zien dat er zeventien accountantskantoren actief waren op de markt voor gemeentelijke accountantscontrole, exclusief de gemeentelijke accountantsdiensten (Amsterdam en Den Haag).

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.