Nieuws

'Te weinig ethische reflectie in studieboeken accounting'

De nadruk in populaire studieboeken over management en accounting ligt op techniek. Ethische reflecties ontbreken vaak, terwijl die hard nodig zijn.

Dat betoogt Berend van der Kolk, docent aan de IE Business School in Madrid, in een opiniestuk op de website Follow The Money (FTM). Van der Kolk onderzocht de populairste tekstboeken die gebruikt worden voor het vak management accounting. “In deze tekstboeken ligt de nadruk sterk op techniek, terwijl ethische thema’s vrijwel geen aandacht krijgen. Vaak wordt er hooguit lippendienst aan bewezen, bijvoorbeeld in een introductiehoofdstuk. Dat is een serieus probleem”, aldus Van der Kolk.

Volgens Van der Kolk worden de managementmodellen en instrumenten in de boeken gepresenteerd als ‘moreel neutraal’. Die modellen en instrumenten zijn echter “beladen met waarden en aannames – bijvoorbeeld dat efficiëntie altijd goed is, dat lagere kosten altijd beter zijn dan hogere, of dat vrijwel alle relevante factoren in getallen of geld zijn uit te drukken”.

Gevaarlijk

Van der Kolk roept op om die onderliggende waarden en aannames bloot te leggen en te bespreken. “Juist omdat je zo blootlegt welke beperkingen en risico’s zulke modellen in zich dragen indien ze te gemakkelijk worden toegepast. Dat introductieboeken die veel gebruikt worden op Europese en Noord-Amerikaanse universiteiten hier vrijwel geen aandacht aan schenken, is dus gevaarlijk”, aldus Van der Kolk.

Van der Kolk vindt een los vak bedrijfsethiek niet genoeg, omdat daarmee de indruk gewekt kan worden dat het vak bedrijfsethiek “de enige plek is waar over ethiek gesproken hoeft te worden, terwijl in de hoofdvakken (zoals accounting, financiering en marketing) dan juist minder over ethiek wordt gesproken en meer over techniek”.

FTM-opinie: ‘Studieboeken accounting missen vaak ethische reflectie’

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.