Nieuws

Voormalig projectdirecteur Uithoflijn mag met EY praten

De provincie Utrecht heeft een vrijwaringsbrief aan de voormalig projectdirecteur van de Uithoflijn gestuurd zodat hij vrijuit in gesprek kan met EY, de accountant van de provincie.

Dat melden verschillende media. EY weigert de jaarrekening over 2017 van de provincie Utrecht goed te keuren omdat er nog vragen openstaan over de Uithoflijn, vanwege onder meer onduidelijkheden over betalingen aan bouwbedrijf BAM en mogelijke belangenverstrengeling.

De voormalig projectdirecteur zou een zwijgcontract hebben moeten tekenen toen hij eind 2016 werd ontslagen door de provincie Utrecht. Gedeputeerde Staten zegt nu "alle medewerking" te verlenen aan de projectdirecteur zodat hij in gesprek kan met EY.

Er is nog geen duidelijkheid over wanneer de jaarrekening wordt afgerond, maar gedeputeerde Dennis Straat zegt dat de provincie volgende week alle vragen zal beantwoorden die accountant EY nog bij de provincie heeft uitstaan.

Kostenoverschrijding

De problemen rondom de Uithoflijn draaien om vermeende belangenverstrengeling en een enorme kostenoverschrijding van zo'n 100 miljoen euro, waardoor de tramlijn van acht kilometer uiteindelijk bijna een half miljard euro zal kosten. Begin 2019 meldde het AD dat BAM ongeveer 10 miljoen euro zou hebben ontvangen zonder dat daar een tegenprestatie voor werd geleverd. Zowel BAM als de provincie ontkennen dit.

Een klokkenluider maakte in 2017 melding van belangenverstrengeling bij het project, maar vorig jaar concludeerde onderzoeksbureau Integis dat bevoordeling van BAM in het Uithoflijn-project niet is vast te stellen. Dat onderzoek verliep moeizaam, omdat er een hoop documenten, zoals gespreksverslagen van cruciale overleggen, niet aanwezig waren. Daarnaast zouden enkele cruciale personen niet zijn gehoord.

Ook de Utrechtse en Randstedelijke Rekenkamer deden gezamenlijk onderzoek naar de aansturing van het project. Die concludeerden in december dat de aansturing en informatievoorziening rondom het project "belangrijke tekortkomingen" vertoonden. Volgens de provincie zelf laat het openbare rapport van de Rekenkamers "een pijnlijk totaalbeeld zien van ons handelen".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.