Nieuws

Uithoflijn-debacle duurt voort vanwege ontbrekende onderbouwing uitgaven

Er ontbreekt nog altijd onderbouwing voor 4,1 miljoen euro die is uitgegeven voor de bouw van de Uithoflijn in Utrecht.

Dat meldt het Algemeen Dagblad op basis van een interne memo van de provincie Utrecht over het onderzoek van EY. De memo, die is opgesteld na een overleg met fractievoorzitters, meldt dat er momenteel nog een bedrag van 4,1 miljoen euro op "onzeker" staat. Het geld zou in de zomer van 2018 door de provincie gebruikt zijn om risico's af te kopen, maar de administratieve onderbouwing "ontbreekt vooralsnog".

Volgens de notitie sluit EY fraude uit en er zou gewerkt worden aan verdere onderbouwing van het bedrag. Er zou ook administratieve onderbouwing ontbreken voor een factuur van 3,5 miljoen euro aan meerwerk door bouwer BAM. EY onderzoekt nu dertig andere meerwerkfacturen om te kijken of er sprake is van een patroon. Daarnaast heeft de accountant volgens het AD 198 vragen verdeeld over vier vragenlijsten aan de provincie voorgelegd, inclusief vragen over de meerwerkfacturen.

Uithoflijn

Het debacle rondom de Uithoflijn draait om vermeende belangenverstrengeling en een enorme kostenoverschrijding bij de bouw van zo'n 100 miljoen euro, waardoor de tramlijn van acht kilometer uiteindelijk bijna een half miljard euro zal kosten. Naar aanleiding van de problemen werden er enkele onderzoeken gestart, onder meer door de Utrechtse en Randstedelijke Rekenkamer. De rekenkamers concludeerden in december dat de aansturing en informatievoorziening rondom het project "belangrijke tekortkomingen" vertoonden. Accountant EY weigert de jaarrekening over 2017 goed te keuren, waardoor het Rijk inmiddels een groot deel van de voorschotten aan de provincie heeft stopgezet.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.